Een paar weken geleden plaatste ik de Oeigoerse Kipburger online en dat inspireerde me direct om de slag te gaan met een andere keuken van een specifieke bevolkingsgroep: de Basken uit Spanje. Ook op basis van die keuken, kun je namelijk een prima kipburger maken. Hierbij presenteer ik je dan ook: de Baskische Kipburger. Een kipburger met lekker wat pit.

Baskische kipburger

Ingrediënten

  • 2 kipdijfilets van 100-150 gram
  • 2 hamburgerbroodjes of luxe witte bolletjes
  • 1 eetlepel piripiri-kruiden
  • 1 theelepel pimenton de la vera (pittig paprikapoeder)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 rode paprika
  • 1/2 ui
  • 1 tomaat
  • handjevol rucola

Bereiding

  1. We beginnen met het snijden van de groenten. Versnipper de ui, snijd de tomaat en blokjes en snijd dunne reepjes van paprika.
  2. Doe de olijfolie en een steelpannetje en doe de groente erin samen met het piment. Laat de groente gedurende 20 minuten rustig pruttelen roer er regelmatig in.
  3. Smeer de kippedijen in met de piripiri-kruiden en leg ze tussen twee stukken folie of bakpapier. Snijd de kip vervolgens met een vleeshamer, deegroller of een koekenpan mooi plat.
  4. Zet een koekenpan op hoog vuur, snijd de broodjes doormidden en de gril de snijvlakken even kort.
  5. Veeg vervolgens de kruimels uit de koekenpan en zet de pan weer op het vuur als de groente een kwartier op staan. Bak in een beetje olie de kip gaar in 3 minuten per kant.
  6. De burgers opbouwen doe je als volgt: broodje – groente – kip – meer groente – rucola – meer broodje. Lekker.

Dit recept is een variant op de Baskische Burger uit het kookboek Hamburgers Deluxe.