Voor mijn verjaardag krijg ik op de één of andere manier vaak hamburgerboeken. Dit jaar kreeg het nieuwste boek van kok Julius Jaspers: Het Ultieme Hamburgerboek. Het is gevuld met burgerrecepten van allerlei Nederlandse koks, waarbij de recepten voor alle onderdelen er op hun beurt weer los in staan. Van de sauzen tot de broodjes, tot de burgers (de patty’s) zelf.
Het zorgt voor een boek waarin je ontzettend veel moet bladeren, maar het concept is wel heel tof. Tijdens een eerste leesbeurt eindigde ik bij een recept om de Big Mac na te maken. Dat bleek meteen een uitdaging, want bij de saus werden geen verhoudingen vermeld. Het officiële recept van de Big Mac-saus is dan ook supergeheim. Met de ingrediëntenlijst en mijn eigen gevoel heb ik een poging gedaan om de saus te maken en dat is prima gelukt. Probeer het zelf maar uit!
Big Mac
Ingrediënten
- 400 gram versgedraaid rundergehakt
- 2 (hoge) burgerbroodjes
- klontje boter
- 2 plakken cheddar
- handje gesneden ijsbergsla
- 4 plakjes augurk
- 1/2 zoete witte ui
- 4 eetlepels mayonaise
- 1 theelepel sweet pickle relish (alternatief: heel fijn gesneden augurk)
- 1 scheutje witte wijnazijn
- 2 theelepels gele mosterd
- 1/2 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel uienpoeder
- 1/2 theelepel paprikapoeder
Bereiding
- We beginnen met het maken van de supergeheime Big Mac-saus. Hiervoor meng je simpelweg in een schaaltje de mayonaise, sweet pickle relish, azijn, mosterd, knoflookpoeder, uienpoeder en paprikapoeder door elkaar. Proef vooral even of het inderdaad in de buurt komt van de saus zoals je die kent van de McDonald’s. Zet aan de kant, want de saus heb je pas aan het einde weer nodig.
- Snijd vervolgens dingen die nog gesneden moeten worden even (plakjes augurk of ijsbergsla). Versnipper de ui zo fijn mogelijk.
- Maak van het gehakt vier mooie platte burgers; gebruik eventueel een kookring. Bestrooi ze vervolgens aan de buitenkant met zout.
- Snijd de broodjes open in drie delen (bovenkant, midden, onderkant). Gebruik een scherp mes en probeer recht te snijden. Dit is het moeilijkste deel van dit recept, maar ik weet zeker dat je het kunt!
- Zet een grote koekenpan op hoog vuur. Smelt hierin wat boter en gril de snijvlakken van de broodjes. Het midden moet aan beide kanten gegrild worden. Veeg vervolgens de pan goed schoon met een stukje keukenpapier.
- Zet de pan weer op hoog vuur en bak hierin alle vier de burgers 2-3 minuten per kant tot ze mooi bruin zijn.
- Tijd voor het betere bouwwerk. De Big Mac moet als volgt worden opgebouwd:
Bovenkant van het broodje
Ui
Burger
Augurk
IJsbergsla
Geheime saus
Midden van het broodje
Ui
Burger
Cheddar
IJsbergla
Geheime saus
Onderkant van het broodje
Dit recept is afkomstig uit het kookboek Het Ultieme Hamburgerboek van Julius Jaspers.
3 reacties
Geinig idee. Welke broodjes heb je gebruikt? Want ze moeten wel hoog genoeg zijn om een stuk er uit te snijden.
Ik heb sandwichbollen van het Vlaamsch Broodhuys gebruikt. Die zijn ook nog wat steviger (en lekkerder) dan gewone witte broodjes.
Zalig! Waar haal jij je sweet pickle relish vandaan?
Bedankt voor de inspiratie Elger! Hopelijk vind je nog eens de tijd om weer wat te posten hier. Groetjes uit Utrecht!