Als er één kookboek is waar ik de afgelopen jaren heel veel uit heb gekookt dan is het ‘Jamie in 15 minuten’ van Jamie Oliver. Het zijn namelijk originele recepten die tegelijkertijd niet heel complex zijn of heel veel tijd vergen. In 15 minuten zo’n recept maken is me overigens nog nooit gelukt, maar in een half uur lukt het eigenlijk altijd wel. En: in het boek staat ook een heus burger recept!

Deze burgers zijn niet alleen snel klaar, maar ook nog lekker Brits. In het originele recept maak je er een salade bij en geen frietjes of aardappels (om het gezond te houden), maar ik laat je daar lekker vrij in en houdt het hier op de site bij de burgers.

Britse Burgers van Jamie Oliver

  • Opdieningen: 4
  • Afdrukken

Ingrediënten

  • 4 volkoren of meergranen broodjes
  • 500 gram mager rundergehakt (liefst versgedraaid of van de slager)
  • 1 theelepel grove mosterd
  • 1 scheutje bier of ale
  • 2 eetlepels magere yoghurt
  • een flinke scheut worcestersaus
  • 1 vleestomaat
  • 2-4 augurken
  • 4 eetlepels tomatenketchup

Bereiding

  1. Het geheim van deze burgers zit in de mosterd en het bier die door het vlees gaan. Voeg die, samen met wat zout, toen aan het gehakt en kneed losjes maar goed door elkaar. Maak er vervolgens vier burger van, eventueel met behulp van een kookring.
  2. Schenk de rest van het bier in een glas en drink het op terwijl je aan het koken bent.
  3. Verhit een koekenpan en bak de burgers 3 minuten per kant.
  4. Roer ondertussen een flinke scheut van de worcestersaus door de yoghurt, halveer de broodjes (horizontaal natuurlijk, anders kan de burger er niet op) en snijd de tomaat en augurken in plakken.
  5. Smeer ketchup op de snijvlakken van de broodjes en bouw vervolgens de burger verder op met de toppings en de yoghurtsaus. Jamie Oliver doet de suggestie om de toppings op een plank te serveren, zodat mensen zelf hun burger kunnen bouwen en dat is natuurlijk ook altijd een goed idee.

Dit recept is afkomstig uit het kookboek Jamie in 15 minuten van Jamie Oliver.