Als burgerrestaurant hoor je er niet meer bij als je geen kookboek hebt. Dit jaar bracht de bekende kok Julius Jaspers een kookboek uit en uiteraard staat daar het recept in van de burger die hij serveert in zijn Julius Bar & Grill. Die kun je daardoor gewoon zelf maken. Ik probeerde hem uit en deel het recept graag met je!
Burger van Julius Bar & Grill
Ingrediënten
- 300 gram vers rundergehakt
- 4 sneetjes casino witbrood
- 0,5 ei losgeklopt (tip: eerste een ei loskloppen, daarvan de helft gebruiken)
- 0,5 eetlepel oestersaus
- 1,5 eetlepel tomatenketchup
- 3 eetlepels mayonaise
- 1 kleine augurk
- paar snippers rode ui
- 0,5 teen knoflook
- enkele druppels Sriracha chilisaus
- klontje boter
- scheutje olijfolie
- 1 zoete ui
- 1 eetlepel witte basterdsuiker
- 4 plakjes ontbijtspek
- 2 plakjes cheddar
Bereiding
- Op deze burger gaat heerlijke gekarameliseerde ui. Dat is super lekker, maar heeft wel één groot nadeel: het kost tijd. Laten we er dan ook maar meteen mee beginnen. Snij een ui in ringen. Smelt in een sauspannetje de boter en doe er de olijfolie bij. Doe de ui erin en wat zout en laat vervolgens heel zachtjes gaar (maar dan ook echt heel zachtjes). Roer er de suiker door en laat een half uur lang karameliseren (nog steeds op heel laag vuur). Je moet regelmatig blijven roeren.
- Ondertussen maken we de saus. Plet de knoflook en snijd deze zo fijn mogelijk. Ook de augurk moet in hele kleine stukjes worden gesneden. Roer de mayonaise, 1 eetlepel ketchup (dus niet alles), Sriracha chilisaus, augurk, knoflook en uiensnippers door elkaar. That’s all!
- De burgers zelf maken is ook niet zo moeilijk. Meng het gehakt, ei, oestersaus en 0,5 eetlepel ketchup door elkaar. Voeg wat zout en peper toe. Maak er met behulp van een kookring twee mooie burgers van.
- Denk je nog aan het roeren in de uien? Mooi, dan kun je vervolgens aan de slag met het brood. Steek met een kookring rondjes uit het casinobrood. Dit worden de broodjes. Gril deze aan beide kant in een loeihete koekenpan.
- Bak in een andere koekenpan het spek mooi bruin. In de pan van de broodjes kun je de burgers bakken (wel eerst de kruimels eruit vegen). Bak de burger 3 minuten aan de ene kant en draai ze dan om. Leg er vervolgens na een minuut de cheddar op en dek af met een metalen komen of deksels. Bak nog 2 minuten terwijl de kaas smelt.
- Tijd om de burger te bouwen: broodjes, burger met cheddar, spek, ui en tot slot lekker veel saus. Dek af met een broodje.
Dit recept is afkomstig uit het kookboek Het Ultieme Hamburgerboek van Julius Jaspers.
3 reacties
Het recept begint met 300 gram rundergehakt… Sry dan haak ik al af… Kansloos!
Hoezo? Wil je er liever een hele riblap op gooien?
Dat is een beetje flauwe reactie. De kwaliteit van het gehakt bepaal je zelf. De een haalt het in de supermarkt. De ander vraagt de slager een stuk uit de hals/nek te malen.