Rundvlees, kalkoen, kip… Inmiddels hebben al heel veel soorten vlees de revue gepasseerd in de recepten op Vrijdag Burgerdag. Alleen het varken ontbrak nog. En da’s natuurlijk zonde, want ook van varkensvlees kun je een prima burger maken. Zeker als je het mengt met de juiste ingrediënten zoals bij deze cajunburger!

Een kleine tip geboden bij dit recept. De geprakte zoete aardappel en appel in dit gerecht zorgen er voor dat de burger niet echt stevig is. Ga er dus voorzichtig mee om en voeg eventueel een beetje paneermeel toe aan het vleesmengsel als je het idee hebt dat het erg plakkerig is. Gebruik daarnaast een grove rasp om de appel en ui te raspen, dat scheelt ook!

Cajunburger

 • Opdieningen: 2
 • Afdrukken

Ingrediënten

 • 250 gram varkenvlees met wat vet eraan (bijvoorbeeld een karbonade)
 • 2 hamburgerbroodjes
 • 4 lange plakken ontbijtspek (niet van die ronde!)
 • 100 gram zoete aardappel
 • 1/2 zure appel (Granny Smith)
 • 1 ui
 • paar takje koriander
 • 2 theelepels cajunkruiden
 • 2 eetlepels ketchup
 • 2 eetlepels mayonaise

Bereiding

 1. Schil de zoete aardappel en kook deze 20 minuten in water met een beetje zout.
 2. Terwijl de aardappel kookt, snijd je het varkensvlees in stukken (zit er bot in, snijd dat er dan eerst af) en draai er gehakt van. Je kunt eventueel ook varkensgehakt bij je slager kopen, maar dit is vaak wel erg vet.
 3. Giet de zoete aardappel af als ze goed gaar zijn, en prak met een vork goed fijn. Doe het vervolgens bij het vlees in de kom.
 4. Zorg dat de halve appel geschild is en de pitjes er uit zijn. Rasp hem en doe bij het vlees. Voeg ook de helft van de cajunkruiden (1 theelepel) toe en meng door elkaar.
 5. Pel en halveer de ui. Snijd de ene helft in ringetjes en houdt deze apart. Rasp de andere helft bij het vleesmengsel.
 6. Snijd of scheur de koriander fijn en doe deze bij het vlees en meng alles nog een keer door elkaar. Voeg eventueel nog wat zout toe (al zit er vaak al zout in de cajunkruiden).
 7. Maak met behulp van een kookring van 10 tot 12 centimeter twee burgers van het vlees. Dek deze af en zet ze in de koelkast.
 8. Wacht een uur.
 9. Nee, niet stiekem al verder willen gaan. Lekker wachten.
 10. Uur voorbij? Verhit een koekenpan met dikke bodem op hoog vuur. Snijd de broodjes door en grill de snijvlakken even snel in de hete pan.
 11. Veeg de pan schoon en zet terug op het hoge vuur. Schenk een heel klein beetje olie in een hoekje van de pan en bak hierin de uienringen.
 12. Haal ondertussen de hamburgers uit de koelkast en pak ze in het spek door om elke burger twee plakken te wikkelen die elkaar boven- en onderop kruisen.
 13. Leg de burgers in de pan naast de uienringen en bak ze 3 minuten per kant.
 14. Meng ondertussen de mayonaise, ketchup en rest van de cajunkruiden door elkaar.
 15. Als de burgers klaar zijn leg je ze op de broodjes met de ui en saus erop. Meer niet. Immers: niet elke burger hoeft een bouwwerk te zijn dat nog minder stevig staat de toren van Pisa.

Dit recept is oorspronkelijk afkomstig uit het burgerkookboek ‘Hamburgers 100 knalrecepten‘. In het originele recept zit er geen broodje en geen saus bij en dat is natuurlijk doodzonde, dus die heb ik nog even toegevoegd.