Twee jaar geleden maakte ik al een keer een kipsatéburger, maar diep van binnen begon het bij mij te kriebelen om een nog betere variant te maken. Met een kipfilet in plaats van gehakt en met andere toppings. Deze week is het zover en presenteer ik met gepaste trots: de Chicken Satay Burger. Da’s zeg maar kipsatéburger op zijn Engels…
Chicken Satay Burger
Ingrediënten
- 1 grote kipfilet van 200 gram
- 2 lekkere witte broodjes
- 2 volle eetlepels atjar tjampoer
- 1 rode ui
- 8 plakjes komkommer
- handvol casavekroepoek
- eetlepel gebakken uitjes
- 1 volle theelepel kurkuma
- 1/2 theelepel gemberpoeder
- 1/4 theelepel gemalen komijn
- 2 eetlepels pindakaas
- 1,5 eetlepel citroensap
- 2 eetlepels ketjap manis
- 1/2 eetlepel bruine suiker
- 1 theelepel sambal
- 1 teentje knoflook
- 100-200 ml melk
Bereiding
- Om te beginnen gaan we het vlees marineren. Leg de kipfilet tussen een vel bakpapier of folie en sla hem plat met bijvoorbeeld een vleeshamer of een deegroller. Hij moet ongeveer een centimeter dik zijn. Snijd hem vervolgens in tweeën, zodat je twee stukken hebt die straks goed op een broodje passen. Leg ze in een schaal.
- Doe in een afsluitbaar potje 1 eetlepel ketjap (niet alles dus!), 1/2 eetlepel citroensap, 1/2 theelepel sambal, de kurkuma, het gemberpoeder en de komijn. Doe de deksel erop en schud goed door elkaar. Giet dit over de kip zodat het in het vlees kan trekken. Dek de schaal af en zet in de koelkast. Het beste kun je dit een paar uur van tevoren doen en vervolgens lekker series gaan bingewatchen op Netflix, maar als je daar geen tijd voor hebt, is dat geen ramp.
- Snijd de komkommer in plakjes als je dat nog niet had gedaan en de ui in reepjes.
- Tijd om satésaus te maken. Dit recept komt van mijn moeder en is dus sowieso goed, want recepten van je moeder zijn altijd goed. Doe de pindakaas, de rest van het citroensap, de overige ketjap, de bruine suiker en een halve theelepel sambal in een sauspannetje. Pers er een teentje knoflook bij en roer voorzichtig tot er een dikke pasta ontstaat. Voeg voorzichtig scheutje voor scheutje al roerende melk toe, tot je een mooie saus hebt.
- Zet een mooie, grote koekenpan met dikke bodem op hoog vuur en zet het pannetje met de satésaus op laag vuur. Roer vanaf nu zeer regelmatig in de saus, anders koekt hij aan!
- Snijd de broodjes open en grill de snijvlakken even in de hete koekenpan. Veeg vervolgens de kruimels uit de pan met een stuk keukenpapier en zet hem op middelhoog vuur.
- Smelt wat boter in de pan en bak de ui hierin een minuutje aan. Leg vervolgens ook de gemarineerde kip uit de koelkast in de pan. Zorg ervoor dat je niet te veel marinadevocht in de pan gooit, dan bakt je vlees niet meer zo lekker.
- Bak vervolgens de kip in de pan in 3 minuten per kant gaar. Blijf ondertussen regelmatig roeren in de satésaus. Als je het idee hebt dat hij te dik is, kun je er een beetje melk bij doen.
- Tot slot gaan we de burger bouwen. Leg op de onderkant van het broodje 4 plakjes komkommer met daarop wat atjar. Leg hier het vlees bovenop. Daar boven gaat de ui, een flinke kwak satésaus (meer is beter), wat gebakken uitjes en tot slot de kroepoek en de bovenkant van het broodje. Enjoy!
Laat een reactie achter