“Elger, wanneer komt er weer een recept op je site?” Nou, vandaag.

Door vakantie en allerlei andere slechte smoezen, heb ik de afgelopen tijd heel veel burgers buiten de deur gegeten, maar niet in de keuken gestaan. Gelukkig heb ik wel alle tijd gehad om weer nieuwe burgers te zoeken en te bedenken. Vandaag een simpele, maar vooral heel lekkere kipburger!

Chickenburger

Ingrediƫnten

  • 300 gram kipdijfilet
  • 2 lekkere verse burgerbroodjes
  • 2 theelepels balsamico-azijn
  • 1 eetlepel dijonmosterd
  • 1 teentje knoflook
  • 1 bosuitje
  • 1 ui
  • 1/2 rode paprika
  • handjevol fijngesneden ijsbergsla
  • 3 eetlepels mayonaise
  • 1 kleine augurk
  • 1 theelepel gele mosterd
  • 1 theelepel rodewijnazijn
  • snufje paprikapoeder
  • snufje knoflookpoeder

Bereiding

  1. De groenten die je als topping op deze burger gaat gooien, kosten wat tijd. Begin dus meteen met het in reepjes snijden van de paprika en de ui. Zit een grillpan op hoog vuur en een sauspannetje op laag vuur. Gril de paprikareepjes met het velletje naar beneden tot ze helemaal zwart zijn. Zodra je dat punt bereikt hebt, vouw je ze in aluminiumfolie en leg je ze apart. Een paar minuten later kun je het velletje er makkelijk aftrekken. De ui gaat in het sauspannetje met wat gesmolten boter en een snufje zout. Hij moet heel langzaam smoren, roer daarvoor regelmatig.
  2. Ondertussen gaan we de burgers maken. Hiervoor moet je het gehakt zelf draaien. Snij de kipdijfilet in stukken en draai deze door een gehaktmolen. Je kunt uiteraard ook ongekruid kippengehakt van de poelier gebruiken.
  3. Snijd het bosuitje fijn en meng die door het gehakt, samen met de dijonmosterd en wat azijn. Pers er het teentje knoflook bij en voeg nog wat zout en peper toe. Meng het geheel goed door elkaar en maak er vervolgens met behulp van een kookring twee mooie burgers van. Zet ze even in de koelkast. Protip: maak de burgers op twee stukjes bakpapier, dan kun je ze straks makkelijk in de pan leggen.
  4. Voor de saus snijd je de augurk zo fijn mogelijk. Meng deze door de mayonaise, samen met de gele mosterd, rodewijnazijn, paprikapoeder en knoflookpoeder.
  5. Zet een koekenpan op hoog vuur en gril hierin de broodjes. Voor een extra lekker resultaat, smeer je wat boter op de snijvlakken van de broodjes.
  6. Veeg de kruimels uit de pan en bak de burgers. Ze moeten ruim drie minuten per kant bakken tot ze goed gaar zijn. Dat is belangrijk, want anders krijg je de gekke kippenziekte.
  7. Bouw de burger: begin met wat saus, dan de sla, de burger, paprika, ui en nog een heleboel saus. Enjoy!

Onderdelen van dit recept zijn afkomstig uit het kookboek Het Ultieme Hamburgerboek van Julius Jaspers.