De vraag die het vaakst binnen kwam naar aanleiding van de eerste Vrijdag Burgerdag vorige week was of er ook recepten op de site komen. Dit artikel is het antwoord op die vragen. Een burgerblog zonder recepten is immers als een burger zonder toppings. Vrijdag Burgerdag brengt je de beste burgerrecepten. Van ranzig lekkere cheeseburgers tot avontuurlijke gekruide kipburgers en diverse opties voor vegahipsters.

Maar laten wij eerst even bij het begin beginnen. Gewoon een goede burger. Waarbij ik overigens meteen wil aangeven dat je burgerrecepten niet te letterlijk moet uitvoeren. Ze vormen vaak een goede basis of kunnen je op originele ideeën brengen. Maar voeg vooral naar smaak extra dingen toe of laat dingen weg die je niet lust. Ook veel recepten die ik publiceer komen voort uit mijn eigen experimenten.

In dit recept gaan we trouwens zelf gehakt maken voor de burger. Da’s supereng natuurlijk. En de kans is groot dat je geen gehaktmolen hebt. Koop in dat geval ongekruid rundergehakt van je slager. Supermarktgehakt is in dat opzicht vaak niet mals genoeg en te vet. Als je toch aangewezen bent op een supermarkt, koop dan biologisch rundergehakt. Dat is in mijn ervaring een stuk beter voor het maken van een burger.

Basic Burger

Ingrediënten

 • Sukadelap van 150 gram
 • Italiaanse bol
 • Een paar blaadjes (ijsberg)sla
 • 1 tomaat
 • 1 augurk
 • 1 ui
 • 1 eetlepel mayonaise
 • 1 eetlepel ketchup
 • 2 flinke theelepels HP Sauce

Bereiding

 1. Snijd de tomaat in plakken, de augurk in plakjes en de ui in ringen. Voor de sla is het het mooiste om grote bladen van een krop te scheuren, maar sla uit een zakje mag ook.
 2. Snij de sukadelap in stukken en draai er met een gehaktmolen gehakt van.
 3. Meng het gehakt met een flinke snuf zout, wat peper en een theelepel HP Sauce door elkaar. Maak er een bal van en druk die voorzichtig plat tot je een burger hebt met een doorsnede van ruim 10 centimer. Wat nog beter werkt: druk het vlees in een vorm, bijvoorbeeld een metalen kookring van 11 centimeter. Of gebruik een hamburgerpers (ja, die bestaan!).
 4. Zet een grillpan of een koekenpan met een dikke bodem op het gas en zorg dat hij goed heet is. Snij de Italiaanse bol door midden en leg die in de pan. Laat hem er in liggen tot de snijvlakken bruin en krokant zijn. Gewoon een kwestie van na een minuut even checken en langer laten liggen indien nodig.
 5. Veeg de kruimels uit hete de pan met een stukje keukenpapier (pas op je vingers!) en zet hem terug op het gas. Doe er een klein beetje olie in en leg de uienringen erin. Strooi er een beetje zout op, bak ze even lekker aan en schuif ze aan de kant. Leg de burger in de pan. Check daarbij meteen even of je afzuigkap aanstaat.
 6. Terwijl de burger ligt te bakken, kun je even snel het hamburgersausje maken. Roer een eetlepel mayonaise, een eetlepel ketchup en een eetlepel HP Sauce door elkaar.
 7. De burger moet aan elke kant zo’n drie minuten bakken. Gebruik bij voorkeur een brede spatel die helemaal onder de burger pas om hem te keuren, om te voorkomen dat hij scheurt/breekt. Hussel ook de uienring regelmatig even om.
 8. Stapel alles op elkaar op een bord of houten plank. Begin met de onderkant van het broodje, dan de sla, dan de burger, dan twee plakjes tomaat, een flinke schep uienringen, de saus, augurk en tot slot de bovenkant van het broodje. Een andere volgorde is ook prima, al is het aan te raden te beginnen en eindigen met het broodje.
 9. Serveer met bijvoorbeeld met ovenfrietjes en/of een salade. Maar het belangrijkste is: geniet!