Recepten voor burgers met bacon heb ik al heel veel gedeeld op Vrijdag Burgerdag. Ik ben echter van mening dat meer bacon meer beter is. En daarom heb ik opnieuw een recept bedacht met bacon. En met bacon. Zeg maar nog meer bacon. Zoveel dat het misschien wel te veel is! Als bacon dodelijk was, was deze burger het ook. Er zit namelijk zelfs bacon in de burger. Er in! Nouja, gewoon maken vanavond. Rust zacht. Had ik al gezegd dat dit een burger met bacon is trouwens?

Death By Bacon

Ingrediënten

  • 300 gram versgedraaid rundergehakt
  • 2 goede burgerbroodjes
  • 50 gram belegen kaas
  • 2 plakken smeltcheddar
  • 4 dikke plakken ontbijtspek
  • handvol fijngesneden ijsbergsla
  • een paar ingemaakte jalapeños
  • 1 vleestomaat
  • 1 kleine rode ui
  • 4 eetlepels tomatenketchup

Bereiding

  1. We beginnen met het bakken van het spek in een koekenpan. Je hoeft geen olie of boter in de pan te doen. Bak lekker lang en keer regelmatig tot je mooie krokante bacon hebt. Laat deze uitlekken op keukenpapier.
  2. Snijd 2 plakken bacon vervolgens in kleine stukjes; de 2 andere plakken bewaar je nog even. Snijd ook de belegen kaas in kleine blokjes (hoe kleiner hoe beter). Raspen met een grove rasp is ook een optie.
  3. Nu komt de grootste uitdaging: de burgers maken. Druk hiervoor een kwart van het vlees uit tot een hele dunne burger in een burgerring. Leg hier de helft de stukjes bacon en stukjes kaas op, maar zorg dat de randen vrijblijven. Dek af met nog een kwart van het vlees. Probeer te voorkomen dat de kaas of bacon ergens naar buiten komen, dit moet echt de vulling van je burger zijn. Herhaal dit proces voor burger nummer 2. Bestrooi de buitenkant van de burgers met een beetje zout.
  4. Snijd de tomaten in plakken. Je hebt eigenlijk maar 2 plakken nodig, de rest mag je opeten tijdens het koken. De ui mag je in ringen snijden. Bak deze in het vet van het spek.
  5. Zet ondertussen een grote koekenpan op hoog vuur en gril hierin de snijvlakken van de broodjes nadat je deze hebt opengesneden.
  6. Veeg de kruimels uit de pan en bak hierin de burgers. 3 minuten aan de ene kant en 3 minuten aan de andere kant. Daarna leg je de plakjes cheddar op de burger en dek je ze af met een metalen kom of anders een deksel. De kaas moet in ieder geval lekker kunnen smelten. Dat duurt ongeveer een minuutje.
  7. Tot slot tijd om de burger te bouwen: begin met de sla, dan de burger (met inhoud!) en kaas erop, dan tomaat, bacon, ui, jalapeños en ketchup. Rust zacht.