Sinds ik bijna twee jaar geleden begon met Vrijdag Burgerdag is mijn boekenkast flink uitgebreid. Waar ik eerst één burgerkookboek had, staan er nu een stuk of tien in de kast. De nieuwste aanwinst: The Great American Burger Book. Dit Engelstalige kookboek is gevuld met een heleboel lokale Amerikaanse recepten, voorzien van prachtige foto’s. Daarnaast leert het boek je weer allerlei alternatieve technieken die je kunt gebruiken bij het maken van je burgers!

Het lastige aan een nieuw boek vind ik altijd: welk recept maak ik als eerste? Er staan redelijk wat avontuurlijke recepten in, maar stiekem vond ik de Fried Onion Burger het spannendste. De reden? Hij bestaat uit slechts vijf ingrediënten: een broodje, rundvlees, zout, ui en kaas. Geen extra toppings, geen saus. Kan dat wel lekker zijn?

Ja, dat kan. Het is wel heel anders dan de gevarieerde en rijke smaakbeleving die je van sommige andere burgers gewend bent. En het valt of staat bij goede ingrediënten. Gebruik een lekker broodje, zoete witte ui, echte cheddar (geen smeltkaas!) en goed rundvlees. Als je dit niet op orde hebt, merk je dat bij deze burger meteen.

Fried Onion Burger

Ingrediënten

 • 250 gram versgedraaid rundergehakt
 • 1 zoete witte ui
 • 2 plakken cheddar
 • 2 lekkere burgerbroodjes
 • klontje boter

Bereiding

 1. Snijd de ui in extreem dunne reepjes. Eventueel kun je hiervoor een mandoline gebruiken.
 2. Roer het gehakt even los en maak er vervolgens twee mooie bollen, eigenlijk een soort gehaktballen, van. Bestrooi deze aan de buitenkant met zout.
 3. Verhit een klontje boter in een koekenpan. Snijd de broodjes open en gril de snijvlakken kort in de pan. Veeg vervolgens de pas schoon.
 4. Zet de pan terug op hoog vuur. Leg hier de ballen gehakt in en leg hier een hoopje ui bovenop. Vervolgens druk je de ballen plat tot mooie burgers. Gebruik hiervoor een grote spatel. Je moet waarschijnlijk flink wat kracht uitoefenen om hem goed plat te drukken, wees niet bang, gewoon lekker drukken.
 5. Laat de burgers minstens vier minuten bakken totdat er bovenop, tussen de ui, wat vocht verschijnt. Draai vervolgens de burgers om, zodat de ui beneden ligt. Leg vervolgens een plak cheddar op iedere burgers en dek af met een metalen kom of een deksel.
 6. Na zo’n anderhalve minuut zijn ze klaar. Leg ze op een broodje en klaar zijn ze. Verder niks? Nope, that’s all folks!

Dit recept is afkomstig uit het (Engelstalige) kookboek The Great American Burger Book.