Bij een burger denken de meeste mensen aan rundvlees, maar in principe kun je van allerlei soorten vlees of zelfs groenten burgers maken. Een kalkoenburger zorgt er voor dat het burgerleven een beetje spannend blijft. Niets is immers gevaarlijker dan in een burgersleur terechtkomen.

Het recept voor de kalkoenburger bevat flink wat ingrediënten die door het vlees worden gemengd en voor de smaak zorgen. De burger wordt vervolgens geserveerd zonder saus of toppings. En doordat kalkoen sowieso al wat minder calorieën bevat dan rundvlees is het best wel een gezonde burger. Dan kun je volgende week weer een ranzig-vette burger eten zonder je schuldig te voelen.

Ik adviseer trouwens om langs de poelier te gaan voor het kalkoengehakt, want de kans is groot dat ze het niet hebben bij je supermarkt. En als ze het wel hebben, zit er vaak al zout en kruiden in. Dat wil je liever niet voor dit recept.

Frisse kalkoenburger

Ingrediënten

 • 350 gram kalkoengehakt
 • 20 gram broodkruim/paneermeel
 • 1 uitje
 • 1 friszure appel (bijv. Granny Smith)
 • 1 citroen
 • een paar takjes peterselie
 • twee (afgebakken) focaccia’s

Bereiding

 1. Snijd de ui zo fijn mogelijk. Schil de appel, verwijderde de zaden en het klokhuis (bijv. met een appelboor) en snijd in hele klein stukjes. Knip of hak de peterselie fijn.
 2. Doe deze drie ingrediënten in een kom en voeg de broodkruim toe. Rasp de schil van een citroen boven de kom. Klop daarbij de rasp goed uit, want mijn ervaring is dat de meest schil in je rasp blijft hangen en da’s zonde.
 3. Doe het gehakt in de kom en voeg een beetje zout en peper toe. Snijd vervolgens de citroen doormidden en knijp hem met de hand uit boven de kom, zodat het sap er uit loopt. Het kan zijn dat er ook wat zaadjes in de kom vallen. Haal die er met een mes of lepel weer  uit.
 4. Kneed alles door elkaar en maak van het mengsel vier burgers. Dit kan door er ballen van te maken die je plat drukt of door een kookring met een doorsnede van 11-12 centimeter te gebruiken.
 5. Zet een grillpan of een koekenpan met een dikke bodem op het gas. Snijd de focaccia’s doormidden. Niet zodat je de burger er op kunt leggen, maar gewoon zodat je twee keer twee halve focaccia’s hebt. Eventueel kun je de korstranden aan de zijkant er ook nog afsnijden. Snijd ze vervolgens horizontaal door en grill alle delen een minuutje in de pan met de binnenkant naar beneden.
 6. Maak de pan schoon met een stukje keukenpapier, giet een beetje olie in de pan en leg de burgers voorzichtig in de pan. Bak ze zo’n 4 minuten per kant. Gebruik voor het omkeren een spatel die helemaal onder de burger past, want hij breekt vrij snel en da’s zonde.
 7. Leg de burgers op de onderste helften van de focaccia’s en leg vervolgens de bovenste helften er op. That’s all! Het is lekker om er een frisse salade of wat ingemaakte groenten bij te serveren.

Dit recept is oorspronkelijk afkomstig uit het burgerkookboek ‘Hamburgers 100 knalrecepten‘. In het originele recept grill je de burgers onder de grill van een oven en daarmee worden ze heerlijk mals, bereiding in een pan is stukken gemakkelijker.