De Indiase keuken is een feest, omdat ze in India als geen ander weten hoe je met allerlei kruiden en specerijen een heel rijke smaak kunt creëren. Bijvoorbeeld met een heerlijke curry. De smaak van elke wereldkeuken kun je prima terug laten komen in een burger, dus ook de typisch Indiase smaak. Daarom dit recept voor een Indiase burger van heerlijk gekruid vlees met op Raita-gebaseerde toppings. En dat alles op een naanbroodje.

Voorafgaand of als bijgerecht bij deze burger kun je heel goed papadums serveren. Heerlijk met een beetje mango chutney. Een klein beetje basmatirijst is er ook lekker bij, die kun je mooi opeten met de restanten van de toppings. Maar als je er gewoon frietjes bij wilt eten, houd ik je uiteraard niet tegen.

Indiase Burger met Raita

Ingrediënten

  • 250 gram runderriblap
  • 2 afgebakken naanbroodjes
  • 1/2 ui
  • stukje gemberwortel van 2-3 cm
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/2 theelepel koriander
  • 1/4 theelepel gemalen komijnzaad
  • 1/4 theelepel kurkuma
  • 1/4 theelepel nootmuskaat
  • 1/4 theelepel cayennepeper
  • 1/2 theelepel garam masala
  • 2 theelepel citroensap
  • 150 gram Griekse yoghurt
  • 1/3 komkommer

Bereiding

  1. Deze burger vraagt flink wat voorbereiding, dus laten we meteen beginnen. Snijd de halve ui zo fijn als je kunt en bak hem vervolgens in een koekenpan op middelhoog vuur in wat olie in een minuut of tien mooi bruin en gaar. Draai het vuur onder de pan vervolgens uit.
  2. Snijd het stuk komkommer over de lengte doormidden en schraap met een lepel de zaadjes eruit. Snijd hem in klein stukjes en meng die stukjes in een schaaltje met 1 theelepel citroensap en een snufje zout. Dek dit af en zet het in de koelkast.
  3. Als je je afvraagt of je nog iets met die ui in pan moet, dat moet je nog. Maar nu nog niet #teaser. Meng de garam masala, een snufje zout en een theelepel citroensap in een schaaltje door de yoghurt. Pers een teentje knoflook uit boven het schaaltje en roer nog een keer goed door. Dek ook dit schaaltje af en zet in de koelkast.
  4. De toppings zijn nu klaar en kunnen in de koelkast verder op smaak komen. Tijd voor actie! Snijd de runderriblap in stukken en draai hier gehakt van.
  5. Meng in een kom het gehakt met de gebakken ui (daar is ie!) en een fijngeperst teentje knoflook. De gember kun je het beste even langs een grove rasp halen of heel erg fijn snijden; vervolgens voeg je die ook toe. Tot slot gaan de koriander, komijn, kurkuma, nootmuskaat , cayennepeper en een flinke snuf zout nog bij het vlees. Meng goed door elkaar.
  6. Vorm twee ovale burgers van het vlees door het voorzichtig plat te drukken op een plank.
  7. Veeg de pan van de ui schoon met een keukenpapiertje en zet hem op hoog vuur. Hierin ga je de burgers bakken in 3-4 minuten per kant.
  8. Leg de naanbroodjes op een plank of bord, leg hierop de burgers. Schep er een flink lepel van de yoghurtsaus op en tot slot gaat daarop wat komkommer. Vouw de zijkanten van het broodje om de burger heen, steek er een prikker in en serveer de burgers samen met de rest van de saus en de komkommer.

Stukje vleesbereiding

Dit recept is oorspronkelijk afkomstig uit het burgerkookboek ‘Hamburgers 100 knalrecepten‘.