Veel recepten voor Vrijdag Burgerdag bedenk ik zelf, maar soms bereid ik ook een bestaand recept (eventueel met een kleine aanpassing) en deel ik die vervolgens met je. Voor vandaag ben ik aan de slag gegaan met de Insanity Burger van Jamie Oliver uit zijn boek Jamie’s Comfort Food. En daar heb ik geen spijt van. Dit is de lekkerste burger die ik tot nu heb gemaakt. Dus probeer hem, vandaag nog!

Insanity Burger van Jamie Oliver

Ingrediënten

  • 250 gram runderriblap
  • 150 gram biefstuk
  • 2 goede hamburgerbroodjes
  • 1/2 rode ui
  • scheurtje witte wijnazijn
  • 1 augurk
  • 4 plakjes ontbijtspek
  • 2 theelepels Amerikaanse mosterd
  • Beetje tabasco
  • 2 plakjes Red Leicester Cheese (veel supermarkten hebben het op de verse kaasafdeling)
  • 2 eetlepels ketchup
  • handvol ijsbergsla
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 1/2 theelepel Worcestershire saus

Bereiding

  1. Draai gehakt van de riblap en biefstuk. Maak hier vervolgens burgers van met behulp van een kookring van 10-12 centimeter. Dek af en zet in de koelkast.
  2. Snijd de ui in dunne ringetjes en meng met een scheutje witte wijn azijn en een klein beetje zout in een bakje.
  3. Snijd de augurk in plakjes. Meer niet.
  4. Tijd voor saus, want het is gewoon altijd goed om saus te hebben in het leven. Snijd de ijsbergsla fijn en meng door elkaar met 1 eetlepel ketchup,een halve theelepel tabasco, de mayonaise en de Worcestershire saus. Nu heb je saus met ijsbergsla, ja. En dat is lekker!
  5. Zet de saus apart en verhit een koekenpan met dikke bodem op half vuur. Bak hierin het spek mooi bruin en knapperig. Je krijgt het beste resultaat als je twee plakken op elkaar bakt, omdat je dan eigenlijk gewoon dikker spek hebt.
  6. Haal het spek uit de pan en leg aan de kant. Snijd vervolgens de broodjes open en bak de snijvlakken even bruin in het vet van het spek. Lekker!
  7. Veeg vervolgens de pan goed schoon en zet hem terug op het gas. Draai het vuur hoog, haal de burgers uit de koelkast, strooi een klein beetje zout op elke kant en leg ze in de pan.
  8. Draai de burgers na 1 minuut in en smeer vervolgens een halve theelepel mosterd op elke burger. Druppel er ook wat tabasco op. Dit wordt echt heel lekker!
  9. Draai de burgers als er weer een minuut voorbij is terug om en behandel de andere kant.
  10. Draai de burgers na een minuut weer om, leg het gebakken spek er op en daar bovenop een plak kaas. Dek vervolgens met een metalen kom of een deksel de pan af. In no-time is de kaas heel mooi gesmolten (dat duurt echt maar 30 seconden tot een minuut).
  11. Verdeel de saus over de broodjes en leg een burger op ieder broodje. Leg de augurken en de ui op elke burger en voor je de bovenkant van het broodje er op legt gooi er nog een beetje ketchup bovenop.

Lekker bakken met mosterd en tabasco

Dit recept staat in het boek Jamie’s Comfort Food van Jamie Oliver en is daarnaast online te vinden in het Engels op de website van Jamie Oliver.