In mijn ogen is er geen Europese keuken zo lekker als de Italiaanse. Pasta’s, pizza’s en heerlijke vleesgerechten. Veel tomaat, veel knoflook, veel olijfolie en veel kruiden. Ik ben er dol op! Die smaak moet toch ook samen te pakken zijn in een burger? Dus bij deze een poging om een Italiaanse burger te maken.

In dit recept zitten zowel in de saus als in de burger Italiaanse kruiden. Deze kun je in de supermarkt kopen als een mix of je kunt zelf wat kruiden bij elkaar gooien. Ik vind zelf een combinatie van basilicum, bieslook, oregano en rozemarijn erg lekker, maar bijvoorbeeld salie en tijm kunnen ook. Wat je zelf het lekkerste vindt. Mocht je voor de knoflook-kipburger een pot Wild Garlic Mix hebben gekocht, meng dan een beetje door het vlees, dat voegt een heerlijke knoflooksmaak toe aan je burger.

Lekker bakken

Italiaanse burger

Ingrediënten

 • 300 gram runderlap(pen)
 • 2 grote witte bolletjes of Italiaanse bollen
 • 4-6 plakjes salami
 • 1/2 bolletje mozzarella
 • 1/4 courgette
 • 1 tomaat
 • handjevol rucola
 • 3 eetlepels ketchup
 • 1 eetlepel Italiaanse kruiden
 • 1/2 theelepel pittig paprikapoeder

Bereiding

 1. Draai gehakt van runderlappen met een gehaktmolen. Heb je die niet, meng dan 150 gram mager rundergehakt met 150 gram tartaar. Het is voor deze burger belangrijk dat hij erg mager is!
 2. Meng de helft van de Italiaanse kruiden met wat zout en peper door het gehakt en maak er twee burgers van. Het is het handigste om hiervoor een kookring van 10-12 centimer te gebruiken. Dek de burgers even af met plastic folie en zet ze in de koelkast.
 3. Roer de andere helft van de Italiaanse kruiden samen met een halve theelepel pittig paprikapoeder door de ketchup. Op deze manier krijgt je ketchup supersnel wat extra pit met een Italiaanse twist.
 4. Snijd de mozzarella en tomaat in plakjes. Je hebt niet alle plakjes tomaat nodig, dus je mag er nu alvast van snoepen.
 5. Verhit een koekenpan met dikke bodem. Snijd de broodjes open en gril de snijvlakken een minuutje in de pan.
 6. Snijd de courgette in dunne plakjes van een paar milimeter dik. Verhit vervolgens een grillpan en leg de plakjes er in als hij goed heet is. Schenk er een heel klein beetje olie op. Draai de plakjes vanaf nu regelmatig om, terwijl je de rest van de stappen doorloopt.
 7. Veeg de koekenpan schoon met een stukje keukenpapier en zet hem weer op hoog vuur. Haal de burgers uit de koelkast en leg ze in de pan.
 8. Draai de burgers na drie minuten om. Leg vervolgens na anderhalve minuut de plakjes salami op de burgers en dek ze af met een metalen kom of deksel. Leg een minuut later de mozzarella op de salami en draai het gas iets lager. Laat gedurende anderhalve minuut de kaas smelten met de metalen kom er op.
 9. Tijd voor het allerleukste onderdeel: het bouwen van de burger. Probeer er voor te zorgen dat hij niet zo scheef wordt als de Toren van Pisa. Leg op de onderkant van het broodje wat rucola en daarop de burger met salami en mozzarella. De courgette, de tomaat en de saus komen daar weer bovenop. Vergeet de bovenkant van het broodje niet.
 10. Zet, lekker burgerlijk, een een cd van Eros Ramazzotti of Laura Pausini op en geniet van je burger!

Saus maken