Gezien het lekkere weer van de afgelopen week ben ik op zoek gegaan naar een passende burger. En ik kwam toen niet eens uit bij een barbecueburger! Deze week heb ik namelijk een heerlijke Jamaicaanse kipburger voor je. Hij is simpel, omdat er ongelofelijk veel smaak in het vlees zit dankzij de heerlijke jerk kruidenmix.

Een praktische tip: draai zelf je kippengehakt van kipdijfilets of ga langs een poelier. Als je supermarkt al kipgehakt verkoopt, is dat namelijk gekruid en dat wil je niet. Dan krijg je een veel te zoute burger…

Jamaicaanse kipburger

Ingrediënten

  • 500 gram versgedraaid kippengehakt
  • 4 lekkere burgerbroodjes
  • 1 theelepel lichtbruine basterdsuiker
  • 1 theelepel gemberpoeder (djahé)
  • 1/2 theelepel gemalen piment
  • 1/2 theelepel gedroogde tijm
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 2 tenen knoflook
  • 1 eetlepel citroensap
  • enkele grote slabladeren
  • 1 rode paprika
  • 1 theelepel rodewijnazijn
  • 1 theelepel olijfolie

Bereiding

  1. We beginnen met het mengen van de kruiden voor het vlees. Snijd de teentjes knoflook fijn en doe die in een grote mengkom samen met de basterdsuiker, het gemberpoeder, de piment, de tijm en de cayennepeper. Voeg het citroensap, en een snufje zout en peper toe en roer goed door.
  2. Doe het gehakt in de kom en meng het snel door de kruidenmix heen. Vorm vervolgens twee burgers van het vlees met behulp van een kookring. Maak de burgers op een plank op twee stukje bakpapier. Dan kun je ze straks makkelijk in de pan leggen, want het vlees plakt heel erg. Dek af en zet in de koelkast.
  3. Verwijder de zaadjes uit de paprika en snijd in reepjes. Zet een grillpan op hoog vuur en gril hierin de paprika reepjes met de buitenkant naar beneden 5-8 minuten. Leg ze vervolgens in een bakje en dek af met folie. Laat 5 minuten staan en haal daarna het plastic eraf. Nu kun je makkelijk het velletje van de paprika halen. Meng de reepjes vervolgens een beetje olie, rodewijnazijn en zout en peper.
  4. Zet een grote koekenpan op hoog vuur. Snijd de broodjes open en gril de snijvlakken even kort. Veeg vervolgens de kruimels uit de pan en zet hem weer op het vuur.
  5. Bak de burger in dezelfde pan 2-3 minuten per kant. Leg ze in de pan door ze om te keren met het bakpapier naar boven. Trek dan in de pan het papier er vanaf.
  6. De burger bouwen is vrij simpel: burger op het broodje, sla en paprika erop. En that’s all! Geen saus? Nee, dat zou alleen maar ten koste van de smaak gaan bij deze burger.

Dit recept is oorspronkelijk afkomstig uit het burgerkookboek ‘Hamburgers 100 knalrecepten‘.