Alle mensen die denken dat ik een fantastische kook ben – of een ieder geval een foodie voor wie de keuken geen geheimen kent: dat valt reuze mee. Ik ben waarschijnlijk niet veel beter in koken dan de gemiddelde Nederlander. Maar ik heb met de jaren wel wat leuke technieken en smaken leren kennen door simpelweg heel veel te koken uit recepten.

Vooral Jamie Oliver heeft me veel geleerd. Ook op burgergebied. En daarom maak ik eens in de zoveel tijd een burger die hij heeft bedacht. De Insanity Burger blijft een hoogtepunt, net als Jamie’s Italian Burger of zijn Britse Burgers. Vandaag voeg ik daar de Amerikaanse variant aan toe met het recept voor Jamie Oliver’s American Burger!

Jamie Oliver's American Burger

Ingrediënten

  • 4 lekkere witte broodjes
  • 400 gram vers rundergehakt
  • 1 rode ui
  • 1 snee brood zonder korst
  • 1 ei
  • een flinke hand geraspte parmezaanse kaas
  • 4 eetlepels mayonaise
  • 1 eetlepel tomatenketchup
  • een halve theelepel pittig gerookt paprikapoeder
  • sap van een halve citroen
  • 8 rechte plakjes ontbijtspek
  • 8 bladeren van een kropsla
  • 2 tomaten
  • 8 jalapeños uit een potje

Bereiding

  1. We moeten ergens beginnen, dus dat we bij de ui. Die snijd je zo fijn mogelijk (maar dan ook echt heel fijn) en die bakje vervolgens even in een koekenpan. Laat de gebakken uiensnippers vervolgens goed afkoelen
  2. Ondertussen kun je in dezelde pan de plakjes spek uitbakken. Het kan maar gebeurd zijn. Laat uitlekken op wat keukenpapier. Snijd vervolgens de broodjes open en gril de snijvlakken even in het vet.
  3. Maak de slabladeren los (als je dat nog niet had gedaan) en was ze even. Snijd de tomaten in plakjes.
  4. Meng de mayonaise, ketchup, citroensap en het paprikapoeder tot een mooie saus. Eigenlijk is alles nu klaar, behalve de burger.
  5. Hak de snee brood fijn in een keukenmachine. Meng vervolgens het gehakt met de uitjes, het brood, het ei, de parmezaanse kaas. Voeg wat zou en peper toe. Maak er vervolgens vier mooie burgers van. Dat mag met de hand (ballen draaien en platdrukken), maar met een kookring is het wat makkelijker.
  6. Officieel moet je van Jamie Oliver nu een uur in de koelkast zitten, maar om eerlijk te zijn: ik heb gewoon een grote koekenpan op hoog vuur gezet en ze erin gegooid. Bak de burger 3 minuten per kant.
  7. Bouw de burger. Jamie Oliver zegt in zijn originele recept: “Je weet vast wel hoe je een burger stapelt!” Speciaal voor de mensen die toch ontzettend twijfelen of in de stress schieten: broodje, sla, burger, tomaat, spek, saus, broodje. Enjoy!

Dit recept is afkomstig uit het kookboek Jamie’s America van Jamie Oliver.