Regelmatig verras ik mezelf met een burger die ik zelf bedenk, maar als ik mijn creaties vervolgens vergelijk met recepten van bekende koks, dan heb ik toch nog veel te leren… Die conclusie trok ik opnieuw toen ik Jamie’s Italian Burger maakte die Jamie Oliver begin deze maand deelde op zijn YouTube-kanaal.

De Insanity Burger herinner ik me nog goed, maar deze burger is minstens zo lekker, misschien zelfs wel lekkerder! Check de video’s hieronder (vooral ook omdat het heerlijk is om Jamie te horen praten over eten) en vervolgens kun je het recept stap-voor-stap uitwerken. Veel hoeveelheden heb ik zelf gegokt op basis van wat ik zag in de video en mijn eigen smaak. Als je er iets vanaf wijkt is dat natuurlijk geen enkel probleem!

Jamie's Italian Burger

Ingrediënten

  • 250 gram versgedraaid rundergehakt
  • 2 mooie burgerbroodjes
  • 2 rode uien
  • 3 eetlepels balsamicoazijn
  • 1/2 eetlepel bruine basterdsuiker
  • 6 volle eetlepels mayonaise
  • 1 theelepel mosterd
  • 2 theelepels ketchup
  • 2 eetlepels rode pesto
  • 1 eetlepel mostarda di cremona
  • 1/2 citroen
  • 1/2 sjalot
  • 1 augurk
  • 1/2 krop little gem sla
  • 1 volle eetlepel broodkruimels
  • 2 plakken vleestomaat
  • 2 plakken pancetta
  • 100 gram echte cheddar (geen smeltkaas)
  • enkele takjes rozemarijn

Bereiding

  1. Eén van de heerlijke toppings van deze burger zijn balsamico-uien. Hiervoor snijd je twee rode uien in reepjes en die doe je vervolgens in een kleine pan met wat olie. Bak ze heel kort aan en voeg dan de azijn en suiker toe. Zet het vuur laag. De uien moeten een half uurtje pruttelen, waarbij je regelmatig roert en eventueel een beetje water toevoegt als het te droog wordt.
  2. Ondertussen gaan we Jamie’s geheime saus maken. Hiervoor meng je de mayonaise, mosterd, ketchup en pesto door elkaar. Knijp vervolgens één keer goed in de citroen boven de schaal.
  3. Versnipper de sjalot, snijd de sla superfijn en snijd de augurk in kleine blokjes. Het laatste ingrediënt is de mostarda di cremona. Voeg een scheutje siroop uit het potje toe en snijd een stukje fijn. Roer alles nog één keer door elkaar en klaar is de saus. Proef maar hoe lekker hij is.
  4. Meng de broodkruimels door het rundvlees en vorm er met behulp van een kookring twee mooie burgers van. Bestrooi deze vervolgens aan beide kanten met wat zout.
  5. Zet een grillpan of koekenpan op hoog vuur. Bak hierin de burgers en de pancetta. De burgers moeten drie minuten per kant bakken. Smeer het vet dat uit de pancetta komt met de rozemarijn takjes weer op het vlees, dat zorgt voor wat extra smaak.
  6. Snijd uiteindelijk de broodjes open en gril de snijvlakken in dezelfde pan zodat de smaak erin trekt. Leg vervolgens de cheddar op de burgers en dek af met een kom (of anders een deksel) om de kaas te laten smelten.
  7. Bouw de burger: balsamico-uien, tomaat, burger met kaas, pancetta en saus.
  8. Geniet!