Kun je met weinig ingrediënten toch een hele lekkere burger maken? Jazeker, maar het geheim is om te zorgen dat je dan met goede ingrediënten werkt. Voor deze Jersey Burger heb je slechts vijf dingen nodig: een broodje, rundvlees, ui, cheddar en salami. Zorg daarom voor goed vlees, een lekker broodje en echte cheddar. Gebruik geen smeltcheddar uit de koeling, tenzij je dat echt het lekkerste vindt dat er ooit is gemaakt op de wereld – wat ik me niet kan voorstellen, maar toch.

Zelf heb ik de burger trouwens gemaakt met met rundersalami, een handige oplossing als iemand geen varkensvlees mag eten!

Jersey Burger

Ingrediënten

  • 250 gram vers rundergehakt
  • 2 burgerbroodjes
  • 2 plakken echte cheddar (geen smeltkaas)
  • 6 plakjes salami
  • 1 witte ui

Bereiding

  1. Snijd de ui in dunne ringen. Hoe dunner hoe beter, maar dan ook echt.
  2. Maak inkepingen van een halve centimeter aan de zijkant van de plakjes salami. Alsof je de kwartieren van een klok aan wil geven (sorry voor deze klok-uitleg, maar ik probeer het beeldend uit te leggen zonder plaatjes en dat blijkt gewoon best wel moeilijk). Zet een koekenpan op hoog vuur en bak hierin de salami kort bruin aan beide kanten. Zorg er voor dat hij niet te donker wordt, dat is niet lekker.
  3. Leg de salami vervolgens apart en gebruik het vet in de pan om de broodjes in te grillen. Daarvoor moet je ze wel eerst even open snijden, natuurlijk. Als ze mooi bruin zijn, veeg je de pan even goed schoon met wat keukenpapier. Zet hem daarna weer terug op het vuur.
  4. Maak van het gehakt twee grote ballen. Strooi wat zout en peper op de buitenkant van de smaak. Leg de ballen vervolgens in de pan en leg daar een flinke berg ui op. Druk het geheel plat met een spatel tot minder dan een centimeter.
  5. Laat zo’n 3 minuten bakken, totdat je ziet dat er rood vleesvocht tussen de uien ligt. Draai de burgers dan voorzichtig om. Leg er na een minuut of twee een plak kaas op en dek af met een metalen kom of deksel. Na weer een minuut zijn de burgers klaar. Leg hem op het broodje met de salami bovenop en geniet!

Dit recept is afkomstig uit het (Engelstalige) kookboek The Great American Burger Book.