Sommige mensen zijn dol op joppiesaus, maar wat veel mensen niet weten is dat je deze saus vrij makkelijk zelf kan maken. Voor deze burger gaan we dat doen. Daarnaast gebruiken we zoetzure komkommer als topping. Het recept daarvan heb ik eerder al met je gedeeld.

Joppieburger

Ingrediƫnten

  • 600 gram versgedraaid rundergehakt
  • 4 lekkere hamburgerbroodjes
  • 2 volle eetlepels homemade chilisaus
  • 20 plakjes zoetzure komkommer
  • 4 eetlepels ketchup
  • 4 slablaadjes van een kropje little gem
  • 1 grote tomaat
  • 120 gram mayonaise
  • 1 sjalotje
  • 1/2 theelepel tomatenpuree
  • 1/2 theelepel mosterd
  • 1/2 theelepel kerriepoeder
  • 1/4 theelepel kurkuma

Bereiding

  1. Om te beginnen gaan we de joppiesaus maken. Versnipper het sjalotje en meng de snippers samen met de tomatenpuree, mosterd, kerriepoeder en kurkuma door de mayonaise. Zet apart.
  2. Snijd de tomaat in plakken en de ui in ringen.
  3. Zet een koekenpan op laag vuur en smelt hierin een klontje boter. Bak de uien op heel laag vuur en roer regelmatig.
  4. Maak ondertussen met behulp van een kookring 4 burgers van het vlees en bestrooi de buitenkant met wat zout.
  5. Zet een hele grote koekenpan op hoog vuur. Snijd de broodjes open. Smelt een klontje boter in de pan en gril de broodjes kort in dit vet, zodat de snijvlakken mooi bruin worden.
  6. Vergeet niet in de uien te roeren.
  7. Veeg de grote koekenpan schoon met wat keukenpapier en zet hem weer op hoog vuur. Bak hierin de burgers 2-3 minuten per kant.
  8. Bouw de burger: joppiesaus, sla, burger, ketchup, tomaat, komkommer, ui, joppiesaus. Geniet!

De joppiesaus is afkomstig uit het kookboek De beste burgers, een heel fijn burgerboek voor maar 15 euro.