Ik kwam onlangs tot de conclusie dat ik nog nooit een kalfsburger had gemaakt voor Vrijdag Burgerdag. Dat kan natuurlijk niet, dus ben ik meteen aan de slag gegaan. Hierbij een heerlijk recept voor een kalfsburger met toppings met subtiele smaken die perfect aansluiten bij het vlees.

Kalfsgourmetburger

Ingrediënten

  • 300 gram versgedraaid kalfsgehakt
  • 2 luxe burgerbroodjes
  • handvol ijsbergsla
  • 1/2 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 15 gram verse gember
  • 1/2 blik tomatenblokjes
  • 3 eetlepels mayonaise
  • 1 theelepel zoete mosterd
  • 1 theelepel honing
  • 1 grote augurk

Bereiding

  1. Dit recept bestaat voor een groot deel uit wachten tot de compote klaar is, die als topping op de burger moet. Daarom gaan we daar maar snel mee beginnen. Snipper de ui en hak de knoflook zo fijn mogelijk. Doe een scheutje olie in een sauspannetje of koekenpan en bak hierin de ui en knoflook aan.
  2. Schil ondertussen de gember en snijd die zo fijn mogelijk. Bak deze vervolgens ook even kort mee. En voeg vervolgens de tomatenblokjes en een beetje zout en peper toe.
  3. Zet het vuur laag zodat het nog heel lucht pruttelt. Roer regelmatig en zorgt dat de boel niet aanbakt. De komende twintig kun je stap 4 en 5 uitvoeren terwijl de compote op het vuur staat.
  4. Snijd de augurk in klein blokjes. Meng deze vervolgens met de mayonaise, moster en honing tot een sausje.
  5. Doe een heel klein beetje zout en peper door het gehakt en maak er met behulp van een kookring twee burgers van. Strooi vervolgens een klein beetje zoet paprikapoeder op beide kanten van de burgers.
  6. Zet een grote koekenpan op hoog vuur. Snijd de broodjes open en bak die kort. Veeg vervolgens de pas schoon.
  7. Bak de burgers vervolgens op hoog vuur in diezelfde pan drie minuten per kant.
  8. Het bouwen van de burger is simpel: de saus met augurk gaat onderop, daarop sla, burger, compote. Geniet!