Ieder jaar woon ik tien dagen in Tilburg. Met een groep radioliefhebbers, ben ik namelijk 9 jaar geleden begonnen met Kermis FM: een evenementenzender rond de Tilburgse Kermis. Met de jaren is dit uitgegroeid (of eigenlijk gewoon compleet geëscaleerd) tot een mediaspektakel, waarin tien dagen lang radio, tv en internet worden gemaakt, onder meer landelijk te zien op Ziggo kanaal 999.

Er werken zo’n 200 vrijwilligers mee aan Kermis FM en die moeten uiteraard eten. Dus ik kreeg het verzoek of ik burgers wilde bakken. Nu bak ik normaal niet meer dan vier burgers tegelijk; nu moesten het er honderd zijn. Het kostte drie uur, maar dan heb je ook wat.

Het recept van deze burger, deel ik uiteraard graag met je. Het is een burger met een heleboel smaken en structuren door elkaar, zodat hij met recht de kermisburger genoemd kan worden!

(Voor het gemak heb ik het recept uitgeschreven voor één burger in plaats van 100. Qua barbecuesaus gebruik ik de homemade barbecuesaus die ik vaker gebruikt, het recept daarvoor vind je hier).

Kermisburger

Ingrediënten

  • 150 gram versgedraaid rundergehakt
  • 1 burgerbroodje
  • theelepel mosterd
  • paar druppels tabasco
  • 2 eetlepels homemade barbecuesaus
  • 2 plakjes ontbijtspek
  • eetlepel oude-kaassnippers
  • 1/2 zoete witte ui
  • 1 plakjes tomaat
  • paar schijfjes augurk
  • paar plakjes jalapeño
  • handje fijngesneden ijsbergsla
  • 1 theelepel mayonaise

Bereiding

  1. Eerst de nodige voorbereidingen! Snijd de tomaat in plakjes, als je dat nog niet hebt gedaan, en snijd de ui in ringen. Meng de mayonaise door de ijsbergsla.
  2. Maak van het gehakt een mooie burger met behulp van een kookring en zet deze afgedekt in de koelkast.
  3. Zet een kleine koekenpan op hoog vuur en bak hierin het spek krokant. Laat uitlekken op een stukje papier, maar haal de pan niet van het vuur. Snijd in plaats daarvan het broodje open en gril de snijvlakken in het spekvet.
  4. Veeg de pan schoon en zet weer op het vuur. Doe er wat boter in en bak hierin de uien op middelhoog vuur. Niet te hard, want ze moeten vooral lekker zoet worden.
  5. Zet een grote koekenpan op hoog vuur. Bestrooi de burger met wat zout en leg hem met die kant naar beneden in de pan. Strooi wat zout op de andere kant, smeer er wat mosterd op en druppel er wat tabasco op. Bak hem 3 minuten en draai hem dan om en bak hem nog 3 minuten. Vergeet ondertussen niet om in de ui te roeren.
  6. Tot slot moet je de burger nog bouwen: broodje, sla met mayo, burger, ui, tomaat, bacon, augurk, jalapeño en saus. Je burger is nu te dik om te eten en bevat alle smaken die je je maar kunt wensen. Als dat geen kermis wordt…