Een primeur vorige week op Vrijdag Burgerdag: de eerste burger van kipgehakt. En omdat kip een erg goed alternatief is voor de eeuwige runderburger, vandaag gewoon weer een kipburger op het menu!

Dit keer een kipburger met een Aziatisch tintje, want dit is de originele kipsatéburger. En we gaan alles zelf maken: zowel het gehakt, als de satésaus. Als je wilt kun je zelfs de satékruiden zelf maken. Gebruik dan een mix van komijn, paprikapoeder, cayennepeper, laos, knoflookpoeder en koriander, die je met een vijzel mengt.

Satékruiden maken

Kipsatéburger

Ingrediënten

  • 300 gram kipdijfilets
  • 2 grote witte bolletjes
  • 2 theelepels satékruiden
  • 1/2 rode paprika
  • scheutje sojasaus
  • handjevol taugé
  • 2 eetlepels pindakaas
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 1/2 eetlepel bruine suiker
  • 1/2 theelepel sambal
  • 1 teentje knoflook
  • 100-200 ml melk

Bereiding

  1. We beginnen met draaien van het kippengehakt. Snijd daarvoor de kipdijfilet in stukjes en gooi het in een gehaktmolen.
  2. Zet een grillpan op hoog vuur en snijd de paprika in stukjes. Schud regelmatig om en grill een paar minuten.
  3. Meng ondertussen de satékruiden en wat zout door het gehakt. Maak met behulp een kookring van 10 tot en met 12 centimeter twee mooie burgers van het vlees.
  4. Vergeet niet met de grillpan met de paprika te schudden. Dan gaan we ondertussen de satésaus maken. Gooi de pindakaas, het citroensap, de ketjap, de bruine suiker en de sambal in een sauspannetje. Pers er een teentje knoflook bij en roer voorzichtig tot er een dikke pasta ontstaat. Voeg voorzichtig scheutje voor scheutje al roerende melk toe, tot je een mooie saus hebt.
  5. Hoe is het met je paprika? Waarschijnlijk kan hij de pan wel uit. Leg de stukjes op wat aluminiumfolie en gooi er een scheutje sojasaus overheen. Vouw het dicht tot een pakketje.
  6. Zet een koekenpan met dikke bodem op hoog vuur en zet het pannetje met de satésaus op laag vuur. Roer vanaf nu zeer regelmatig in de saus, anders koekt hij aan!
  7. Snijd de broodjes op en grill de snijvlakken even in de koekenpan.
  8. Altijd weer die kruimels in je pan! Veeg ze er maar snel uit met een stukje papier voor ze nog verder verbranden. Bak vervolgens de burgers in de pan in 3 minuten per kant gaar.
  9. Blijf ondertussen regelmatig roeren in de satésaus. Als je het idee hebt dat hij te dik is, kun je er een beetje melk bij doen.
  10. Alles is klaar, dus je kunt je kipsatéburger gaan bouwen. Broodje, taugé, burger, satésaus (lekker veel), paprika, broodje. Eet smakelijk!

Satésaus maken