Toen ik tijdens een etentje laatst een broodje pulled pork bestelde, ontstond er een leuke discussie: is dat een burger of niet? Het is een broodje met vlees en andere toppings, maar in mijn ogen is het geen burger omdat het vlees niet één geheel vormt. Anderen vinden het alleen een burger als hij van gehakt gemaakt is. Voor sommige is het broodje een verplichting, voor anderen niet. Een officiële definitie formuleren waar iedere burger zich in kan vinden, is lastiger dan je denkt. Om wat olie op het vuur te gooien in deze discussie, deze week een recept van een burger van een kipfilet.

Een waarschuwing: eet deze kipburger niet als je ’s avonds nog in de buurt moet komen van mensen die hem niet eten. Er zit namelijk nogal wat knoflook in. Gebakken knoflook, aioli en Wild Garlic Mix. Dat laatste is een potje gedroogde knoflook dat je bij de Oil & Vinegar kunt kopen. Kun je daar niet aankomen dan is dit recept ook prima te maken door het weg te laten. Desnoods bak je ter compensatie nog een extra teen knoflook mee met de ui.

Knoflook-kipburger

Ingrediënten

 • 1 grote kipfilet van 200-250 gram
 • 2 grote witte bolletjes
 • 1 eetlepel zoet paprikapoeder
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 ui
 • 1 grote plak oude kaas
 • 4 plakjes ontbijtspek
 • 2 eetlepels aioli
 • 1 eetlepel Wild Garlic Mix van Oil & Vinegar 
 • 50 gram ijsbergsla

Bereiding

 1. Ik vind het altijd wel relaxed om te beginnen met het maken van het sausje, dus laten we dat maar gewoon doen. Doe in een bakje een scheut kokend water bij een eetlepel Wild Garlic Mix. Laat het 5 minuten staan en roer er dan 2 eetlepels aioli bij. Als je knoflook wilt, kun je het krijgen!
 2. Snijd de ui in dunne reepjes en de teentjes knoflook in dunne plakjes. Meer knoflook!
 3. Leg de kipfilet op de linkerhelft van een vel bakpapier. Strooi er aan beide kanten zout, peper en het paprikapoeder op. Vouw vervolgens het bakpapier dubbel zodat de kip er tussen ligt en sla er met een deegroller een aantal keer op. Op deze manier krijg je een lekkere dunne kipfilet die snel en egaal gaar wordt en niet uitdroogt.
 4. Zet een steelpannetje op een kleine pit van je gasfornuis, doe er wat olie in en voeg vervolgens de ui en de knoflook toe. Roer het regelmatig door, terwijl het heel langzaam bakt. Dit ruikt zo lekker! Houd trouwens wel in de gaten dat de boel niet te veel aanbakt anders moet je straks met een stalen sponsje je pan gaan schrobben en dat wil je niet.
 5. Zet een koekenpan met een dikke bodem op laag vuur en bak hierin de plakjes ontbijtspek in een paar minuten mooi krokant. Leg het spek even aan de kant.
 6. Vergeet niet in de ui te roeren!!! Veeg de koekenpan goed schoon met een stukje keukenpapier. Snijd vervolgens de broodjes doormidden en grill de snijvlakken even een minuutje op hoog vuur.
 7. Veeg de kruimels uit de koekenpan, zet hem terug op hoog vuur en doe een scheutje olie in de pan. Leg de kipfilet erin en bak die 3 minuten per kant. Houd goed in de gaten of hij niet te hard gaat, dan moet je het vuur iets lager zetten. Na 6 minuten leg je de plak kaas op de kipfilet en laat je hem nog even bakken tot de kaas gesmolten is. Haal de kip vervolgens uit de pan en snijd hem doormidden.
 8. Tijd om de burgers te bouwen. Begin elke burger met de onderkant van het broodje. Daarop de ijsbergsla, de kipfilet met de kaas, het spek, de ui met knoflook en de saus bovenop. Afdekken met de bovenkant van het broodje natuurlijk, maar dat is logisch.