Ik heb geen frituurpan. Dan hoef ik hem ook niet schoon te maken en kom ik niet in verleiding een doos kroketten in mijn vriezer te leggen, waar ik er een paar van in het vet flikker als ik trek heb. Maar soms baal ik wel. Frietjes kun je prima in de oven bereiden, maar als je echt iets met een krokant korstje wil maken is een frituurpan toch wel handig. Gelukkig heb ik wel een normale pan en een thermometer en daar kun je je prima mee redden als je iets wilt frituren. Het bewijs lever ik in de vorm van deze heerlijke krokante kalkoenburger.

Krokante kalkoenburger

Ingrediënten

  • 2 kalkoenschnitzels
  • 3 eetlepels bloem
  • 1 ei
  • 50 gram panko-broodkruimels
  • 2 lekkere burgerbroodjes
  • 1/4 komkommer
  • 1/2 gele paprika
  • 1 ui
  • 1/4 courgette
  • 1/2 eetlepel harissa
  • 1/2 eetlepel zoutarme sojasaus
  • 2 eetlepels tomatenketchup

Bereiding

  1. Laten we eerst het nodige snijwerk doen. Snijd de courgette in plakken en die plakken in vieren. De komkommer mag ook in plakken, maar die houd je heel. De paprika mag in grote stukken evenals de ui. Tot zover het snijwerk.
  2. Halveer beide kalkoenschnitzels zodat de stukken die je overhoudt ongeveer even lang en breed zijn. Bestrooi ze met zout en peper.
  3. Zet 3 diepe borden klaar. Doe in het eerste bord de bloem. Doe in het tweede bord het ei en klop dat goed los met een vork. Doe in het derde bord de panko.
  4. Haal elk stukje kalkoen eerst door de bloem (aan beide kanten), dan door het ei en dan door de panko. Het resultaat wordt gevormd door vier prachtige gepaneerde kalkoenlapjes.
  5. Zet een koekenpan op het vuur en doe hier een scheutje olijfolie in. Bak hierin de ui, paprika en courgette en roer regelmatig.
  6. Doe een flinke hoeveelheid zonnebloemolie in een grote kookpan met een dikke bodem. Al het vlees moet hier straks in kunnen. Zet er een thermometer in en zet op het vuur. De olie moet zo’n 180 graden worden.
  7. Frituur de kalkoen in de olie. Draai om met een tang of twee vorken. Het frituren duurt totaal zo’n drie minuten, daarna is het korstje mooi bruin. Zet onmiddelijk het vuur uit onder de pan.
  8. Draai ook het vuur onder de koekenpan uit. Doe de harissa, sojasaus en ketchup in de pan en roer door.
  9. Bouw de burger: komkommer, twee krokante kalkoenlapjes en daarop de groente!