Vorige week deelde ik een recept met je voor homemade chilisaus. Ik hoop dat je deze hebt gemaakt, want vandaag heb je hem nodig! Hij zit namelijk op deze onderstaande kipburger. Een superlekker recept met twee sauzen en een zelfgemaakte, extreem krokante kipburger.

Krokante kipburger met twee sauzen

Ingrediënten

  • 1 kipfilet van 200 gram
  • 2 witte broodjes
  • 2 volle eetlepels homemade chilisaus
  • 1/2 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • enkele blaadjes sla
  • 25 gram komkommer
  • 1 kleine lente-uitje
  • enkele blaadjes koriander
  • 25 gram bloem
  • 1 ei
  • 50 gram cornflakes
  • zonnebloemolie
  • een snufje paprikapoeder
  • een snufje cayennepeper
  • 1/2 theelepel gemberpoeder
  • 1/2 theelepel rode currypasta
  • 1/2 eetlepel sojasaus
  • 1 volle eetlepel limoensap
  • 2 theelepels bruine suiker
  • 2 eetlepels pindakaas

Bereiding

  1. Om te beginnen gaan we de kipburgers zelf maken. Leg daarvoor de kipfilet tussen twee stukken plastic folie. Sla hem mooi plat met behulp van een vleeshamer (of een koekenpan of een deegroller of iets anders waarmee je hard kan slaan). Halveer de kipfilet vervolgens in twee gelijke delen. Snijd de knoflook doormidden en gebruik een half teentje om de kip mee in te smeren. Bestrooi vervolgens met cayannepeper, paprikapoeder, zout en peper.
  2. Pak drie diepe borden. Doe in het eerste bord bloem, in het tweede bord ei (wel even loskloppen) en in het derde bord cornflakes. Verkruimel de cornflakes met je handen. Haal vervolgens de kip door de drie borden heen. Eerst de bloem, dan het ei en dan de cornflakes. Je hebt nu twee heerlijk krokante kipburgers die klaar zijn om gebakken te worden.
  3. We gaan echter eerste wat andere dingen doen. Snijd de komkommer in plakjes en snijd het lente-uitje in reepjes. De ui mag je voor de helft in ringen snijden en voor de helft versnipperen. Doe de uienringen (niet de snippers!) met de komkommer en lente-ui in een bakje en voeg wat druppels limoensap toe (je hebt straks nog meer limoensap nodig).
  4. Plet de halve teen knoflook die over is en snijd hem fijn. Doe hem vervolgens met de ui in een sauspannetje op middelhoog vuur met wat olie erin. Voeg de knoflook, gemberpoeder en currypasta toe. Doe de bruine suiker erbij en laat karameliseren terwijl je goed blijft roeren. Doe er sojasaus, limoensap en 100 ml water bij en laat het even koken. Roer de pindakaas erdoor en klaar is je satésaus. Je kunt het gas onder de pan nu uitdraaien en de saus laten staan.
  5. Zet een grote koekenpan op hoog vuur. Snijd de broodjes open en gril de snijvlakken kort in de pan. Veeg vervolgens de kruimels uit de pan en zet hem weer op hoog vuur.
  6. Doe een flinke laag olie in de pan. We gaan de burgers hierin eigenlijk meer frituren dan bakken. Doe dat 3 minuten per kant.
  7. Tot slot moeten we de burgers nog bouwen: begin met een een flinke kwak satésaus, daarna wat sla en de helft van de groentemix. De krokante kipburger mag daarbovenop, gevolgd door meer satésaus, chilisaus en de rest van de groente.

Dit recept is afkomstig uit het kookboek De beste burgers, een heel fijn burgerboek voor maar 15 euro.