Ik kwam deze week tot de conclusie dat ik de afgelopen vijf maanden nog helemaal geen burger van lamsvlees heb gemaakt. Om dat goed te maken heb ik meteen een heel lekker recept voor je uitgezocht: een lamsburger met gegrilde groenten door het vlees en een heerlijke mosterd-muntmayonaise.

Het leuke aan deze burger is dat je hem op zo’n dag als vandaag ook op de barbecue kunt maken. Dat geldt voor zowel het grillen van de groenten in het begin, als voor het grillen van de burger zelf. Verder kun je gewoon het recept volgen!

Lamsburger met gegrilde groenten

Ingrediënten

 • 250 gram lamsgehakt
 • 2 hamburgerbroodjes of luxe witte bollen
 • 1/2 rode paprika
 • 1/2 gele paprika
 • 1/2 rode ui
 • 1/2 aubergine
 • 1 eetlepel geraspte parmezaanse kaas
 • twee takjes munt
 • 2 volle eetlepels mayonaise
 • 1/2 theelepel mosterd
 • handjevol slablaadjes

Bereiding

 1. De burger bestaat uit een mengsel van lamsvlees en gegrilde groenten. De eerste stap is daarom het grillen van de groenten. Snijd de twee halve paprika’s en rode ui in grote stukken. De aubergine kun je het beste in partjes of gehalveerde dikke plakken snijden. Zet een grillpan op middelhoog tot hoog vuur en leg de groenten erin.
 2. Grill de groenten ruim 10 minuten en draai de aubergine tussendoor om. De paprika grill je enkel met de schil naar beneden. Schep de aubergine en ui na de 10 minuten op een bord; de paprika mag nog 5 minuten.
 3. Terwijl de groenten afkoelen maken we de saus. Hiervoor hak je 1 takje munt fijn en die meng je, samen met de mosterd, door de mayonaise. Dek de saus af en zet hem in de koelkast.
 4. Als de groenten afgekoeld zijn, ontvel je de paprika. Vervolgens gooi je de groenten en een takje munt in een keukenmachine en hak je ze zo fijn mogelijk. Je kunt ook een kom en een staafmixer gebruiken.
 5. Meng het groentemengsel met het lamsvlees en de parmezaanse kaas. Meng er ook wat zout en peper doorheen. Vervolgens maak je hier met behulp van een kookring burgers van met een dikte van 2 tot 3 centimeter. Als je de tijd hebt kun je de burgers nog even afdekken en in de koelkast zetten. Daardoor is de kans kleiner dat ze uit elkaar vallen en het komt de smaak ten goede, dus doe het maar gewoon.
 6. Veeg de grillpan schoon en verhit hem op hoog vuur, terwijl je de sla in reepjes snijdt. Halveer de broodjes en grill de snijvlakken zo’n 30 seconden.
 7. Veeg de grillpan opnieuw schoon en zet hem weer op het vuur. Smeer een beetje olie op de burgers en leg ze in de grillpan. Grill ze 4 tot 5 minuten per kant.
 8. Leg de sla op de onderste helft van de broodjes. Leg daar de burgers bovenop en verdeel tot slot de saus over beide burgers. Enjoy!

Lamsvlees, groenten en Parmezaanse kaas

Dit recept is oorspronkelijk afkomstig uit het burgerkookboek ‘Hamburgers 100 knalrecepten‘.