Ik heb de afgelopen vijftien maanden heel veel burgerrecepten bedacht en gemaakt. En om eerlijk te zijn is er nooit iets misgegaan. Ik heb wel eens wat getweakt in het uiteindelijk recept (twee keer zoveel rode peper, omdat een pittige burger niet pittig genoeg was, bijvoorbeeld), maar daar bleef het dan ook bij. Tot deze week.

Het leek me leuk om een keer een burger op een stokbroodje te maken. Gewoon omdat het kan. Je ziet dat eigenlijk nooit. Inmiddels snap ik ook waarom. Een stokbrood is namelijk rond aan de onderkant en daardoor valt hij om als je er veel op doet. En laat ik nou net een burger hebben bedacht met heel veel toppings…

Desondanks deel ik het recept met je. Hij was compleet uit elkaar gevallen en lastig te eten, maar wel erg lekker! Er zit namelijk drie keer vlees op. Drie keer vlees. Ik wilde het je niet onthouden. En ik denk dat hij op een ciabatta of een plat stokbrood prima moet lukken!

Meat Explosion Burger

Ingrediënten

 • 250 gram versgedraaid rundergehakt
 • 1 kleine kipdijfilet
 • 6 kleine plakjes salami
 • 1 versgebakken baguette met een platte onderkant (eventueel een ciabatta)
 • handje ijsbergsla
 • 6 plakjes komkommer
 • 4 plakjes tomaat
 • 6 plakjes ingemaakte jalepeñopeper
 • 1/2 ui
 • 1 eetlepel texmex kruiden
 • 2 eetlepels ketchup
 • 2 eetlepels mayonaise

Bereiding

 1. Leg de kipdijfilet op een stuk bakpapier of plasticfolie en smeer hem in met de texmex kruiden. Vouw het bakpapier of de folie dicht en sla de kip plat met een vleeshamer of deegroller. Even al je agressie eruit slaan, lekker!
 2. Doe boter in een koekenpan en bak hierin de kip 2-3 minuten per kant tot hij mooi bruin is. Daarna leg je hem op een snijplank en snijd je hem in dunne reepjes. Het hoeft niet netjes; maak er gewoon een teringzooi van. De kip moet vooral zo fijn mogelijk gesneden worden, daar draait het om!
 3. Als je van efficiëntie houdt kun je tijdens het bakken van de kip al met deze stap beginnen. Snijd alle groenten in plakjes als je dat nog niet had gedaan. En snijd de ui in reepjes.
 4. Breng het rundvlees op smaak met zout en peper. En vorm er met de hand mooie langwerpige burgers van door een bolletje uit te rollen en daarna plat te drukken.
 5. Maak de pan waar de kip in zat schoon en zet hem weer op het vuur. Bak hierin de plakjes salami mooi krokant.
 6. Snijd ondertussen de uiteindes van het stokbrood, snijd door midden in twee gelijke helften en snijd die vervolgens open. Gril de snijvlakken (die aan de binnenkant, niet de zijkant natuurlijk) in een loeihete grote koekenpan.
 7. Meng de mayonaise en ketchup door elkaar tot een simpel maar overheerlijk hamburgersausje!
 8. Bak de ui in het vet van salami. En ga ondertussen door met stap 9.
 9. Veeg de kruimels uit de grote koekenpan. En bak hierin de burgers op hoog vuur drie minuten per kant.
 10. Vlak voordat de burgers klaar zijn, bak je de kip nog even mee met de ui. Kort, want anders wordt hij droog.
 11. Bouw de burger: sla, komkommer, tomaat, burger, kip, salami, pepertjes, saus.

Kip met ui