Vorige week plaatste ik een recensie online van de Burgermeester in Amsterdam. En wat ik toen al vertelde: het is de eerste Nederlandse burgerzaak met een eigen kookboek. Het Burgermeester kookboek is splinternieuw en leert je alle geheimen van de burgers van de Burgermeester. De burgers die er op de kaart staan kun je daardoor gewoon zelf maken, hoe tof is dat! Aangezien ik er vorige week de Meester Biefburger at, wilde ik die wel eens proberen na te maken.

Echt heel makkelijk is dat niet, want alle ingrediënten moet je zelf maken: zelf gehakt draaien, zelf mayonaise maken en eigenlijk ook zelf broodjes bakken. Maar je kunt voor al deze onderdelen ook terugvallen op een kant-en-klare variant. Dat heb ik zelf sowieso voor de broodjes gedaan om me een middag broodbakken te besparen. Mayonaise zelf maken moet je eigenlijk gewoon even proberen als je het nog nooit hebt gedaan, want dat is echt niet zo moeilijk als dat het klinkt. Heb je er toch echt geen trek in (lees: heb je juist wel trek en dus geen tijd)? Meng dan wat fijngesneden dragon door mayonaise uit een pot.

Het recept van de Burgermeester is trouwens serieus goed, want de smaak kwam daadwerkelijk best wel dichtbij de burger die ik in Amsterdam at. Al komt dat uiteraard vooral door mijn fantastische kookkunsten… Of door het feit dat ik er thuis wel frietjes bij kon eten.
Meester Biefburger in de pan

Meester Biefburger van de Burgermeester

Ingrediënten

 • 300-350 gram versgedraaid rundergehakt
 • 2 burgerbroodjes
 • handje vol gemengde krulsla
 • paar plakjes komkommer
 • paar plakjes augurk
 • 2 plakken tomaat
 • 3 takjes peterselie
 • 3 takjes tijm
 • 1 teentje knoflook
 • 1 ei
 • 5 takjes dragon
 • 1/2 eetlepel mosterd
 • 1/2 eetlepel azijn
 • 200-300 mililiter zonnebloemolie
 • 1/4 ui
 • 1/2 aubergine
 • 1/2 courgette
 • 1/2 paprika
 • 40 gram Parmezaanse kaas

Bereiding

 1. We beginnen met het maken van dragonmayonaise. Scheid het ei zodat je alleen de dooier overhoudt. Het eiwit heb je niet nodig, maar als je zin/tijd hebt zou je hier bijvoorbeeld nog meringue van kunnen maken als desert. Klop de eidooier in een ruime schaal even kort los en schep de helft eruit in een bakje. Dit heb je straks nog nodig!
 2. Snijd de dragon fijn en doe die samen met de mosterd en het azijn bij de eidooier. Voeg een half theelepeltje zout en wat peper toe. Klop met een garde stevig door elkaar.
 3. Voeg nu al kloppend en heel klein beetje olie toe. Zodra de olie is opgenomen voeg je weer een beetje toe. Blijf kloppen! Je hoeft niet meer naar de sportschool vanavond als je mayonaise hebt gemaakt. Voeg steeds een beetje olie toe en klopt tot het wordt opgenomen. Uiteindelijk merk je vanzelf dat je mayonaise dik genoeg geworden is. Eventueel kun je ook professionele kloptools of zelfs een staafmixer gebruiken, maar da’s voor mietjes! Als de dragonmayonaise klaar is, zet je hem afgedekt in de koelkast.
 4. Snijd de paprika in een paar grove stukken. Steek een pit van je gasfornuis aan en houdt de stukken paprika één voor één met het vel naar beneden in het vuur. Gebruik hiervoor een metalen tang want vuur is best wel heet. Je moet de paprika goed zwart laten blakeren. Vervolgens spoel je onder de koude kraan zo het vel er van af. Superhandig!
 5. Snijd de aubergine en courgette door de lengte in plakken van ongeveer een halve centimeter dik. Meng deze plakken en de paprika in een kom door elkaar met een scheurtje olijfolie en wat zout en peper.
 6. Zet een grilpan op hoog vuur en laat hem goed heet worden. Leg de groentes erin, dan kunnen we ondertussen de burgers maken.
 7. Versnipper de ui en de knolook. Hak de tijm en peterselie fijn. Doe dit samen met het vlees in een kom. Voeg een flinke snuf zout en wat peper en de rest van de eidooier toe en meng even snel door elkaar. Druk van het mengsel twee mooie burgers met behulp van een kookring van 10 tot 12 centimeter. Denk ondertussen aan je groentes, die moet je waarschijnlijk even omdraaien
 8. Zet een koekenpan op hoog vuur en gril hierin de broodjes even. Veeg de pan vervolgens schoon en leg de burger in de pan.
 9. Een beetje afhankelijk van hoe snel je was tijdens stap 7 en 8 zijn je groentes waarschijnlijk mooi gegrild. Haal de grilpan in dat geval van het vuur en anders gril je gewoon nog even door.
 10. Na drie minuten bakken, draai je je burger om. Leg vervolgens de gegrilde groenten bovenop de burger. Rasp schilfers van de parmezaanse kaas en leg die bovenop de groentes. Doe voorzichtig, de boel moet niet instorten!
 11. Leg ondertussen de sla, komkommer, tomaat en augurk op de onderkant van het broodje. Na 3 minuten kun je de burger met groentes en kaas hierop leggen. Bovenop mag vervolgens de dragonmayonaise. Niet alles gebruiken, want dat is veel te veel; de rest kun je later in de week nog opeten.
 12. Eet de Meester Biefburger op en concludeer dat het prima smaakt, maar dat het een stuk minder gedoe is om gewoon langs de Burgermeester te gaan.

Dragonmayonaise maken

Dit recept is van de Burgermeester en is in andere bewoordingen te vinden in hun boek ‘Burgermeester Kookboek‘.