Ik ben dol op de Mexicaanse keuken, vooral door de vele rijke smaken die worden gebruikt. De combinatie van een pittig pepertje, frisse limoen en kruidige koriander is heerlijk. Eigenlijk past een burger dan ook perfect bij de Mexicaanse keuken met de diverse toppings met eigen smaken. Zeker omdat de Mexicanen ook nog goed zijn met vlees en kaas. Het bedenken van een Mexicaanse burger was dan ook een makkie.

Eén van de belangrijkste onderdelen van deze burger is de zelfgemaakte verse salsa, waardoor de burger ook met recht een Mexicaanse Salsaburger genoemd mag worden. Guacamole zit er niet op, omdat het recept dan net iets te ingewikkeld werd, maar als je wilt kun je die natuurlijk alsnog gewoon toevoegen.

Salsa

Mexicaanse Salsa Burger

  • Aantal personen: 2
  • Afdrukken

Ingrediënten

  • 300 gram sukadelappen
  • 2 goede burgerbroodjes of een knapperige Italiaanse bol
  • 1 tomaat
  • 1/2 kleine rode ui
  • 1/2 rode peper
  • 1 teen knoflook
  • 1/2 limoen
  • paar takjes verse koriander
  • 2 eetlepels creme fraiche
  • handvol gesneden ijsbergsla
  • handvol tortillachips
  • 40 gram cheddar of red leicesterkaas
  • 1 volle theelepel paprikapoeder
  • 1/2 theelepel gemalen komijn
  • mespuntje cayennepeper
  • paar druppels tabasco

Bereiding

  1. We beginnen met het maken van de salsa die op de burger komt. Snijd de tomaat doormidden en verwijder met een theelepel de zaadjes. Vervolgens moet je de tomaat in zo’n klein mogelijk blokjes snijden en die in een bakje doen.
  2. Snijd de ui, rode peper en koriander zo fijn mogelijk en doe die bij de tomaat. Pers de teen knoflook uit en voeg toe. Knijp één keer flink in de limoen boven het bakje. Tot slot nog een beetje zout toevoegen, goed doorroeren en in de koelkast zetten. Gooi de halve limoen nog niet weg! #teaser
  3. Snijd de sukadelappen in stukjes en draai er met een gehaktmolen mooi burgervlees van. Meng het paprikapoeder, de cayenepeper en de gemalen komijn samen met wat zout door het vlees. Druk het vlees vervolgens in een kookring plat op een plank tot twee burgers. Dek die af en zet in de koelkast.
  4. Zowel de burgers als de salsa moeten even een half uurtje rusten. Dus start Netflix op en rust zelf ook een half uurtje.
  5. Verwarm de grill van je oven voor en zet ondertussen een koekenpan met dikke bodem op hoog vuur. Als de pan goed heet is, snijd je de broodjes doormidden en grill je met het snijvlak naar beneden even in de pan.
  6. Veeg de kruimels uit de pan en zet de pan terug op het vuur. Haal de burgers uit de koelkast en bak die in de pan in 3 minuten per kant. Ondertussen knijp je de tortillachips in je hand kapot en rasp je de kaas met een grove rasp.
  7. Als de burgers gebakken zijn, druppel je er een paar druppels tabasco en knijp je een keer in de limoen boven elke burger voor wat sap. Draai het gas uit, draai de burgers om en leg de verkruimelde tortillachips en de geraspte kaas op de burger. Schuif vervolgens de pan onder de grill van je oven.
  8. Na een minuutje is de kaas mooi gesmolten en kun je je burger bouwen. Smeer daarvoor de creme fraiche op de onderste helften van beide broodje. Daarop gaat de sla, de burger met tortillachip en kaas en bovenop de salsa. Waarschijnlijk heb je nog wat salsa over, die kun je prima bij je burger eten met bijvoorbeeld wat extra tortillachips. Enjoy!

Na een minuutje onder de grill