Tijdens deze donkere dagen verlang ik vaak een beetje naar de zomer, zeker nu de feestdagen weer achter ons liggen. Lekker in de tuin, burgers bakken op de barbecue met de smaken van de zomer! Voorlopig zit dat er echter niet in, maar ik heb een manier gevonden om dat gevoel een beetje naar boven te halen met deze midwinter barbecue burger.

Voor de duidelijkheid: je hebt geen barbecue nodig voor het bakken van deze burger, alles gaat gewoon in de pan. Maar dankzij verse barbecuesaus, een lekker dik plak spek en gegrilde tomaat smaakt hij wel naar barbecue. Dus waar wacht je nog op? Ga de keuken in!

Midwinter barbecue burger

Ingrediënten

  • 300 gram versgedraaid rundergehakt (van runderriblappen)
  • 2 theelepels zoet paprikapoeder
  • 2 burgerbroodjes
  • 2 dikke plakken ontbijtspek (ongeveer 3 mm dik)
  • 1 tomaat
  • 1/2 theelepel Provençaalse kruiden
  • 1 kleine rode ui
  • enkele blaadjes romainesla
  • 25 ml azijn
  • 120 gram ketchup
  • 120 ml water
  • 1/2 eetlepel worcestersaus
  • 60 gram bruine rietsuiker of basterdsuiker
  • klontje boter
  • enkele druppels tabasco

Bereiding

  1. We beginnen met het maken van de barbecuesaus. Halveer daarvoor de ui en snipper een helft zo fijn mogelijk. Smelt de boter in een sauspannetje en bak hierin de ui kort aan.
  2. Voeg vervolgens de azijn, ketchup, water, worcestersaus, suiker en tabasco toe. Roer goed door en voeg nog een een snufje zout en wat peper toe. De barbecuesaus moet vervolgens ruim 15 minuten koken tot het een mooie, dikke saus is.
  3. Terwijl de saus afkoelt, meng je het burgervlees met het paprikapoeder en wat zout en peper. Maak er met behulp van een kookring twee mooie burgers van.
  4. Bak in een koekenpan de plakken spek mooi krokant. Snijd de broodjes open en bak de snijvlakken even in het vet van het spek. Maak vervolgens de pan schoon met wat keukenpapier.
  5. Snijd de tomaat in plakjes en de halve ui die je nog over hebt in reepjes. Doe in de koekenpan die je net hebt gebruikt wat olie en bak hierin de tomaat en de ui. Over de tomaat strooi je tijdens het bakken de provencaalse kruiden.
  6. Zet ondertussen een andere koekenpan op hoog vuur en bak hierin de burgers als de pan goed heet is. Bak ze 2-3 minuten per kant en vergeet niet ook de tomaat om te draaien en de ui om te scheppen.
  7. Bouw de burgers door sla op het broodje te leggen, daar bovenop leg je de burger met daarop de spek, ui, tomaat en saus (niet alle saus gebruiken!). Dek af met de bovenkant van het broodje. Zet je favoriete barbecuemuziek op en geniet!
  8. Voor je de afwas gaat doen, giet je de overgebleven saus in een potje. Lekker voor morgen, overmorgen of volgende week.

Barbecuesaus maken

Dit recept is gebaseerd op een recept uit het burgerkookboek ‘Hamburgers de luxe‘, maar verschilt op meerdere punten van het origineel.