Voor de verandering geen ingewikkelde burger met verrassende toppings of vleessoorten. Ik heb gewoon een lekker Amerikaanse cheeseburger voor je! Met gesmolten kaas en een goddelijke saus. Geen gedoe, gewoon een lekkere burger.

Een kleine tip trouwens qua kaas: als je cheddar koopt uit de koeling (van die smeltkaas), kijk dan even bij die ingrediënten hoeveel cheddar erin zit. Hoe meer hoe lekkerder. De cheddar van Eru is de beste die ik tot nu toe kon vinden in mijn supermarkt, maar het wisselt nogal per winkel welke je kunt krijgen…

New York Cheeseburger

Ingrediënten

  • 250 gram versgedraaid rundergehakt (bijv. van een runderriblap)
  • 2 burgerbroodjes of sandwichbollen
  • klein klontje boter
  • 2 plakjes cheddar
  • 6 uienringen
  • scheutje azijn
  • handvol ijsbersla
  • plak tomaat
  • 125 ml mayonaise
  • 1 eetlepel ketchup
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 theelepel tabasco
  • 1 volle theelepel fijngesneden augurk

Bereiding

  1. Ik heb weer een keer zin om te beginnen met de saus. Daarvoor meng je de mayonaise met de ketchup, mosterd en tabasco. Vervolgens roer je er de fijngesneden augurk doorheen: hoe fijner, hoe beter.
  2. Zet de saus aan de kant. Snijd de ui als je dat nog niet had gedaan en meng die in een bakje met een scheutje azijn en een heel klein beetje zout. Zet ook dat aan de kant.
  3. Meng het gehakt met een beetje zout en peper door elkaar. Druk er vervolgens met een kookring met een doorsnede van 10 tot 12 centimeter een mooie burger van.
  4. Smelt de boter in een hete pan. Snijd de broodjes open en gril de snijvlakken in de boter. Daar worden ze extra lekker van.
  5. Veeg vervolgens de pan schoon en zet hem weer op hoog vuur. Bak hierin de burgers 3 minuten per kant. Als je ze hebt omgedraaid dan kun je er op het einde de kaas opleggen om deze te laten smelten. Door een metalen kom of een deksel op de pan te leggen smelt de kaas perfect!
  6. Bouw de burger door de onderkant van het broodje te voorzien van saus. Heel veel saus. Daarop de sla, de burger met kaas, de tomaat en de uienringen. Voordat je de bovenkant van het broodje erop legt, kun je er nog een beetje saus opsmeren. Lekker!

Dit recept is afkomstig uit het kookboek New York – Recepten uit de Big Apple. In dit boek staan een aantal heerlijke burgerrecepten.