Als er één stad is met veel burgers, dan is het wel New York. De stad heeft niet alleen gigantisch veel inwoners, maar ook heel veel plekken waar je een burger kunt eten. Het nadeel is: je moet er voor naar New York. Gelukkig kun je de smaak van New York ook naar je toe halen met dit recept.

Het bijzondere aan deze burger is dat hij bestaat uit twee dunne rundvleesburgers. Verder bevat hij eigenlijk vooral de ingrediënten die je op een hamburger zult verwachten. Maar doordat de verhoudingen tussen het vlees en het broodje met de toppings anders zijn, krijg je plots een burger die veel sappiger en vetter (in de positieve zin) smaakt. Dit wil je proeven, geloof me.

Het mooie aan deze burger is daarnaast dat je hem supersnel op tafel kunt zetten. De snelle kok kan hem in 15 minuten bakken (de tijd die het kost om de zooi in je keuken na het eten weer op te ruimen niet meegerekend). In dit recept dan ook geen gedoe met een gehaktmolen, al wordt hij stiekem nog wat lekkerder als je zelf je gehakt draait.

Recept: New York Classic burger

Ingrediënten

 • 200 gram mager rundergehakt (bij voorkeur van een slager)
 • 1 groot wit broodje
 • 1/2 kleine ui
 • 2 vierkante plakjes cheddar
 • 2 plakjes ontbijtspek
 • 1 schijfje tomaat
 • een paar blaadjes ijsbergsla
 • een paar plakjes augurk
 • 1 flinke eetlepel ketchup

Bereiding

 1. In principe kun je deze burger in een kwartier op tafel krijgen, dus laten we meteen van start gaan. Zet een kleine koekenpan op hoog vuur en snijd de ui in reepjes terwijl de pan warm wordt.
 2. Leg de plakjes spek in de pan en laat even bakken. Meng ondertussen een beetje zout en peper door het gehakt. Kneed het kort door elkaar en maak er twee dunne burgers van met behulp van een kookring van 10 tot 12 centimeter.
 3. Haal het spek uit de pan en maak met een stuk keukenpapier de pan goed schoon. Zet hem terug op hoog vuur en zet ook een grote koekenpan met een dikke bodem op hoog vuur.
 4. Snijd het broodje open leg hem met de snijvlakken naar beneden in de grote pan. Bak in de andere pan de ui in een scheutje olie, al roerend bruin. Strooi er een beetje zout op. Haal de halve broodjes na een klein minuutje uit de pan en zet het vuur onder de ui iets lager.
 5. Veeg de kruimels uit de grote koekenpan en zet hem terug op het hoge vuur. Leg de burgers erin en bak ze in 2 tot 3 minuten per kant mooi bruin. Roer tussendoor ook regelmatig door de ui.
 6. Leg de plakjes cheddar op beide burgers in de pan en dek hem af met een deksel of metalen kom (als je die hebt gebruikt om het gehakt te mengen, kun je hem nu opnieuw gebruiken). Als de kaas gesmolten is, draai het gas uit onder beide pannen.
 7. Bouw de burger als volgt op: onderkant broodje, ijsbergsla, burger met kaas, meer burger met meer kaas, spek, ui, tomaat, augurk, ketchup, bovenkant broodje.
 8. Zoek op Spotify naar liedjes met New York in de titel en geniet van je burger terwijl je je in de Big Apple waant.

New York toppings