Een tijdje geleden vond ik een recept voor Oeigoerse kipkebab. Ik moest eerlijk gezegd googelen waar de Oeigoeren ook alweer vandaan komen, maar lekker was het wel. Sterker nog: ik bracht de kebab mee naar een barbecue en iedereen vond hem lekker! Vrijwel meteen bedacht ik: met dezelfde kruiden en smaken kun je volgens mij ook een prima kipburger maken!
Bij deze kipburger gaat er veel smaak ik het vlees zitten. Als je het recept leest ogen de toppings zelf een beetje saai. Maar juist met veel toppings met een sterke smaak zou de heerlijke, rijke, spicy smaak van het vlees verloren gaan. En da’s zonde! Dus probeer hem maar gewoon!
Oeigoerse kipburger
Ingrediënten
- 300 gram kippendijen of ongekruid kipgehakt
- 2 hamburgerbroodjes of goede witte bollen
- een paar blaadjes sla
- een paar plakjes komkommer
- een paar plakjes augurk
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- twee takjes verse koriander
- 2 theelepels limoensap
- 1/2 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel cayennepeper
- 1/2 theelepel komijn
- 2 theelepels kurkuma
- 2 takjes verse bieslook
- 2 eetlepels mayonaise
- 2 eetlepels yoghurt
Bereiding
- Draai met een gehaktmolen gehakt van de kippendijen. Als je gehakt hebt gekocht, mag je deze stap uiteraard overslaan.
- Versnipper een kwart van de ui en snijd de rest in reepjes. Leg de reepjes even apart voor later; de snippers mag je samen met het gehakt in een kom gooien.
- Sla met de zijkant van een koksmes de teentjes knoflook plat en snijd ze fijn. Haal de blaadjes koriander van de takjes en snijd die ook fijn. De knoflook en koriander mogen bij het vlees.
- Voeg de limoensap, het paprikapoeder, de cayennepeper, de komijn en de helft van kurkuma (da’s 1 theelepel) bij het vlees en voeg ook een flinke snuf zout toe. Kneed vervolgens alles door elkaar.
- Kipburgers gaan altijd heel erg aan je plank plakken, waardoor je bijna niet heel de pan in krijgt. De oplossing? Leg een stukje bakpapier op een snijplank en vorm daar de kipburgers op met behulp van een kookring van 10 tot 12 centimeter.
- Zet een grote koekenpan met een dikke bodem op hoog vuur. Als hij heet is snijd je de broodjes door midden en gril je de snijvlakken en even kort in de pan.
- Veeg de kruimels uit de pan en druppel een beetje olie in een hoekje. Leg de uien in de olie zodat ze lekker gaan bakken.
- Leg vervolgens de burgers in de pan door ze met het bakpapier en al om te keren en dan het bakpapier eraf te trekken. Bak ze 4 minuten per kant, terwijl je ook de ui blijft doorroeren en ook nog eens stap 9 en 10 uitvoert.
- Snijd de bieslook fijn. Roer de mayonaise, yoghurt, een theelepel kurkuma en de bieslook door elkaar tot je een mooi sausje hebt.
- Pak je telefoon en zoek op Google op waar de Oeigoeren eigenlijk vandaan komen.
- Als de burgers gaar is het tijd om de burger te bouwen: begin met de sla, komkommer en augurk, dan de burger en boven de uien en de saus.
Laat een reactie achter