Je hebt vast wel eens Old Amsterdam geproefd. Da’s die lekkere oude kaas met heel veel smaak zonder dat hij steenhard is en die je zowel als borrelhapje, als op brood kunt eten. Maar hij is ook heel geschikt voor op je burger. Om dat te bewijzen hebben ze hun eigen burger bedacht: de Old Burger, een heerlijke cheeseburger met Old Amsterdam.

En Old Amsterdam wil er voor zorgen dat je niet om de Old Burger heen kunt. Daarom rijdt er deze zomer een speciale foodtruck langs allerlei festivals. Op de agenda staan onder meer de FeelGood Markt komende zondag in Eindhoven, Amsterdam Kookt, de Sneekweek en Valtifest. En het hele tourschema staat op de speciale Old Burger-site.

Maar je kunt de Old Burger ook zelf maken met dit recept. En als je daarvoor een speciale actieverpakking Old Amsterdam koopt, maak je ook nog kans op een Black Bastard BBQ!

Burger bakken met Old Amsterdam

Old Burger

Ingrediënten

 • 600 gram mooi vet rundvlees (bijv. sukade of riblap) of eventueel 600 gram vers rundergehakt
 • 8 dikke sneden rustiek brood
 • 1 grote rode ui
 • 25 gram roomboter
 • 2 eetlepels suiker
 • 2 eetlepels balsamicoazijn
 • 4 eetlepels mayonaise
 • 2 theelepels pittig paprikapoeder
 • 1 tomaat
 • 4 plakjes Old Amsterdam
 • 8 plakjes pancetta

Bereiding

 1. We beginnen met het vlees. Draai gehakt van het rundvlees en meng het in een kom met zout en peper. Maak er vier mooie burgers van met behulp van een kookring van 10 tot 12 centimeter. Dek af en zet in de koelkast.
 2. Bak de pancettaplakjes in een koekenpan tot ze mooi bruin en krokant zijn. Laat uitlekken op een stukje keukenpapier en maak de pan schoon.
 3. Snijd de ui in mooie ringen. Bak die in dezelfde koekenpan als de pancetta met gesmolten roomboter en voeg de suiker toe. De suiker karamelliseert vrij snel, blijf erbij staan om te voorkomen dat de suiker verbrand. Dat wil je voorkomen, want het stinkt vreselijk en het kost je je pan. Als de uien mooi bruin zijn geworden voeg je een beetje balsamicoazijn toe en laat je nog 5 minuten zachtjes verder pruttelen, terwijl je verder gaat met koken.
 4. Twee toppings zijn nu klaar, maar we hebben er nog meer nodig. Snijd de tomaat in vier mooie plakken en roer het pittige paprikapoeder door de mayonaise.
 5. Zet een grote koekenpan op hoog vuur en leg de burgers er in als hij goed heet is. Bak de burger in drie minuten per kant bruin. Leg vervolgens de plakjes Old Amsterdam op de burger en zet er een metalen kom overheen. Heb je die niet? Een deksel is een prima alternatief. Na een klein minuutje is de kaas gesmolten.
 6. Heb je je bouwvergunning bij de hand? Mooi, want die heb je als burger nodig als je gaat bouwen! Voor elke burger smeer je een snee brood in met de saus. Daarop leg je de burger met kaas. Daarop de pancetta, tomaat en uien. En bovenop uiteraard weer een snee brood. Geniet!

Spicy Mayo

Als je je afvraagt: is dit artikel nu gesponsord door Old Amsterdam? Ja, maar het is oprecht een verdomd lekkere burger, probeer het zelf maar!