Een nadeel van een burgerblogger zijn, is dat je vrienden plots denken dat je altijd een burger voor ze bakt als ze langskomen. Laatst had ik op zo’n dag drie vrienden op bezoek en de enige lunch die hun goedkeuring kreeg was een burger. Dat hebben ze geweten, want ik ben op zoek gegaan naar een recept voor een lekker pittige burger. Het werd de Papiamento uit het burgerkookboek van De Burgerij.

Overigens is het geen probleem als je niet van heel pittig houdt, je kunt zelf bepalen hoeveel peper je er in doet. Ik heb zelf geen probleem met een halve jalapeño per burger, maar een kwart is bijvoorbeeld ook een optie!

Papiamento Burger

Ingrediënten

  • 500 gram vers gedraaid rundergehakt
  • 4 mooie burgerbroodjes
  • 1 kleine ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/2 theelepel tabasco
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 theelepel Worcestershire sauce
  • 1 grote ui
  • 2 groene paprika’s
  • 1 of 2 groene jalapeño pepers (afhankelijk van je smaak)
  • 50 gram gesneden ijsbergsla
  • een paar druppels citroensap
  • 100 gram cheddarkaas (niet van die smeltkaas!)
  • 4 eetlepels zoete chilisaus

Bereiding

  1. Pel de kleine ui en versnipper hem. Doe het gehakt in een grote kom en doe daar de ui bij. Pel de teentjes knoflook en pers die bij het vlees.
  2. We gaan nog veel meer bij het vlees mikken. De tabasco, cayennepeper, paprikapoeder, mosterd en Worcestershire sauce mogen er ook bij. Naar smaak kun je nog wat zout toevoegen.
  3. Meng de boel snel -maar wel goed- door elkaar en maak er met behulp van een kookring van 10 tot 12 centimeter 4 mooie burgers van. Dek die af met plasticfolie en zet ze in de koelkast.
  4. Snijd de grote ui in ringen, de paprika’s in reepjes en de jalapeño pepers in dunne schijfjes.
  5. Bak de uienringen in een beetje boter of olie in een koekenpan. Als ze bruin zijn voeg je de paprika en de jalapeños toe. Bak die rustig mee en blijf regelmatig roeren.
  6. Ondertussen snijd je de broodjes open en gril je de snijvlakken kort in een grote koekenpan op hoog vuur.
  7. Veeg vervolgens de kruimels uit de pan (niet met je handen, dat doet pijn) en zet hem weer op het gas. Bak de burgers 3 minuten per kant.
  8. Ondertussen meng je de sla met een beetje citroensap, zout en peper en rasp je de cheddar.
  9. Bel Bob de Bouwer of ga zelf aan de slag: smeer chilisaus onderop de broodjes, daarop gaat de sla, de burger, de groenten en de kaas. Bovenop gaat uiteraard de bovenkant van het broodje. Geniet!

Paprika, ui en peper bakken

Dit recept is origineel afkomstig uit het kookboek van De Burgerij, maar wel een klein beetje aangepast.