Een paar maanden geleden maakte ik al een keer op een doodnormale vrijdag een Italiaanse burger. Italiaanse kruiden, salami, mozzarella, rucola; het zat er allemaal op. Maar toch mistte er nog een typisch Italiaanse smaak op die burger: die van pesto. De combinatie van basilicum, knoflook, pijnboompitten, olijfolie en parmezaanse kaas in een sausje is heerlijk. En daarom moest ik nog een Italiaanse burger maken, versie 2.0 zeg maar. Maar voor het gemak noem ik hem de pestoburger.

Uiteraard werken we niet met pesto uit een potje, maar maken we hem zelf. Dat is gelukkig supersimpel. Er gaan ook zongedroogde tomaatjes op deze burger, die maken we dan weer niet zelf (maar als je het wilt proberen: be my guest). Mocht je toevallig nog pancetta in de koelkast hebben liggen. Een uitgebakken plakje misstaat niet op deze burger, maar hij heeft het ook zeker niet nodig, want de pesto en zongedroogde tomaatjes zorgen al voor een heerlijke smaak.

Let er bij deze burger trouwens goed op dat je de burger niet door en door bakt. Hij is op zijn allerlekkerst als het vlees binnenin nog een beetje roze is.

Pestoburger

Ingrediënten

 • 2 hamburgerbroodjes
 • 300 gram rundvlees met 15 tot 20 procent vet (of goed gehakt van je slager)
 • bosje basilicum
 • 10 gram pijnboompitten
 • 15 gram parmezaanse kaas
 • 1 teentje knoflook
 • 2 theelepels olijfolie
 • 5 zongedroogde tomaatjes
 • 1/2 bolletje mozzarella

Bereiding

 1. De burgers zelf zijn supersimpel. Je moet zorgen dat je van het vlees gehakt draait, dat meng je met een beetje zout en peper voor de smaak en die druk je tot burgers met behulp van een kookring (ergens tussen de 10 tot 12 centimeter is de perfecte maat). Dek ze af en zet ze in de koelkast.
 2. Doe in een keukenmachine of, als je die niet hebt, in een kom de pijnboompitten het teentje knoflook (gepeld) en de olijfolie. Trek de blaadjes van de basilicum takjes en doe die erbij, maar bewaar een stuk of 5-10 blaadjes. Die kunnen we later in dit recept vast nog wel gebruiken. Rasp tot slot de parmezaanse kaas erbij. Hak dit fijn in de keukenmachine of met een staafmixer tot je een mooie pestosaus hebt.
 3. Snijd de mozzarella in plakjes en de zongedroogde tomaat in stukjes. De broodjes mag je doormidden snijden.
 4. Zet een koekenpan op hoog vuur en gril hierin de snijvlakken van de broodjes in 30 seconden (zodra de pan goed heet is, anders heeft het natuurlijk geen zin).
 5. Veeg de pan schoon en zet hem weer op hoog vuur. Haal de burger uit de koelkast en gril ze in 3 minuten aan de ene kant mooi bruin. Draai om en gril ook de andere kant in drie minuten.
 6. Draai de burgers weer terug en leg vervolgens de mozzarellaplakjes er bovenop zodat ze het vlees mooi bedekken. Dek af met een metalen kom of anders een deksel en laat de kaas in 30 seconden tot een minuut mooi smelten.
 7. Smeer ondertussen de pesto op de onderkant van de broodjes. Leg hier de stukjes zongedroogde tomaat op. Daar boven op komt de burger. Mocht je toevallig wat basilicumblaadjes over hebben, dan kun je die op de kaas leggen voordat je de burger afdekt met de bovenkant van het broodje.

Dit recept is oorspronkelijk afkomstig uit het burgerkookboek ‘Hamburgers de luxe‘.