Een groot deel van de burgers die ik bak verzin ik zelf, maar soms haal ik ook inspiratie uit kookboeken. Dat vermeld ik er altijd netjes bij (wel zo eerlijk, vind ik). De burger van vandaag komt echter niet uit een kookboek, maar is afkomstig van zo’n Allerhande-kaartje van Albert Heijn. Ik heb hem hier en daar wel iets aangepast, onder meer omdat Albert Heijn werkt met kant en klare burgers en ik vind dat je je burgers als het ook maar even kan zelf moet maken. Het resultaat is in ieder geval een prima burger!

Pittige Burger met koriander en limoen

Ingrediënten

 • 250 gram vers rundergehakt
 • 2 burgerbroodjes
 • 1 volle eetlepel Mexicaanse kruiden zonder zout
 • 1 jalapeñopeper
 • 1 rode ui
 • 1 limoen
 • aantal takjes koriander
 • 3 eetlepels volle mayonaise
 • handvol romainesla

Bereiding

 1. Om te beginnen doen we maar meteen al het snijwerk. Snijd de rode ui in ringen, evenals de helft van de jalapeñopeper. De andere helft snijd je zo fijn mogelijk. Tot slot haal je blaadjes van koriander en hak je die zo fijn mogelijk.
 2. Meng de fijngehakte jalepeñopeper en de Mexicaanse kruiden door het gehakt. Met behulp van een kookring of gewoon met je blote handen maak je hier twee mooie burgers van. Strooi een klein beetje zout op de buitenkant, dek af en zet even in de koelkast.
 3. Terwijl de burger letterlijk liggen te chillen (yes, I did it) gaan we de koriandermayonaise maken. Doe de mayonaise in een schaaltje en rasp hierbij de schil van de limoen. Niet alles. Als je het idee hebt dat de helft van de limoen geen schil meer heeft, ben je wel klaar. Doe de fijngehakte koriander erbij en roer door.
 4. Doe de schijfjes jalapeño in een schaaltje. Halveer de limoen en pers beide helften uit boven het schaaltje met de jalapeño. Zet vervolgens aan de kant.
 5. Zet een kleine koekenpan op middelhoog vuur en doe er een beetje olie in. Hierin gaan we de ui bakken. Roer die vanaf nu regelmatig door.
 6. Zet een grote koekenpan op hoog vuur. Snijd de broodjes open en gril de snijvlakken in de loeihete pan. Voor een extra goed resultaat kun je een klontje boter in de pan gooien en hier de broodjes in grillen. Wel snel zijn, anders verbrandt de boter.
 7. Veeg de pan goed schoon met wat keukenpapier of een oude sok. Vervolgens zet je hem op het hoge vuur en bak je de burger 3 minuten per kant.
 8. Nu moet je de burger nog opbouwen. Begin uiteraard met de onderkant van het broodje. Doe hier een beetje koriandermayonaise op, wat sla, de burger, gebakken ui en de schijfjes jalapeño (zonder het limoensap uiteraard). Top dit af met meer koriandermayonaise en de bovenkant van het broodje.