Dit voorjaar publiceerde ik al een keer een recept voor een satéburger. Toen ging het om een kipburger, dit keer om een runderversie. En een ander belangrijk verschil is dat deze lekker pittig is. In de satésaus zit lekker wat sambal en door het vlees zit verse rode peper.

Je kunt deze burger zelf zo pittig of mild maken als je zelf wilt. Als je een halve rode peper gebruikt en een halve theelepel sambal is hij prima geschikt voor kinderen. Houd je van echt pittig, gebruik dan juist 2 rode pepers en 2 theelepels sambal. Vind je het allemaal veel te ingewikkeld worden, volg dan gewoon het recept.

Pittige satéburger

Ingrediënten

  • 2 lekkere witte (burger)broodjes
  • 300 gram versgedraaid rundergehakt (bijv. van een runderriblap)
  • 1 rode peper
  • handjevol gesneden ijsbergsla
  • enkele scheuten taugé
  • een klein beetje atjar ketimoen
  • 1 flinke eetlepel gebakken ui
  • 2 eetlepels pindakaas
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 1/2 eetlepel bruine suiker
  • 1 flinke theelepel sambal
  • 1 teentje knoflook

Bereiding

  1. Waar zullen we eens mee beginnen? Het voorbereiden van de saus? Oké! Doe de pindakaas, het citroensap, de ketjap, de bruine suiker en de sambal in een sauspannetje (nog niet op het gas zetten, dat doen we pas bij stap 5).
  2. Pers er een teentje knoflook bij en roer voorzichtig tot er een dikke pasta ontstaat. Voeg voorzichtig scheutje voor scheutje melk toe, terwijl je continu roert en ga daarmee tot je een mooie saus hebt.
  3. Als je het gehakt nog moet draaien, doe dat dan nu. Snijd vervolgens de rode peper fijn en meng hem, samen met wat zout door het gehakt. Vervolgens moet je er twee mooie burgers van maken door het vlees plat te drukken. Gebruik hierbij een kookring van 10 tot 12 centimeter voor het beste resultaat.
  4. Zet een koekenpan op hoog vuur. Snijd de broodjes open en grill de snijvlakken tot ze mooi krokant zijn. Dit duurt bij een pan die goed heet is maar een half minuutje.
  5. Veeg met een stukje papier de kruimel uit de koekenpan en zet hem terug op het gas. Zet ook de sauspan op het gas. Waarschuwing: nu moet je gaan multitasken!
  6. Doe de burgers in de pan. Terwijl die bakken moet je regelmatig in de saus roeren.
  7. Na 3 minuten draai je de burgers om. Blijf ondertussen roeren en mocht de saus dik worden, dan moet je een beetje extra melk toevoegen.
  8. Als het goed is, is na weer 3 minuten je burger klaar en de saus warm. Nu moet je alleen nog de burger bouwen: begin met een mengsel van sla en taugé, daarop de burger en daarop een flinke hoeveelheid satésaus. Voordat je de bovenkant van het broodje erop legt strooi je er wat gebakken uitjes overeen en met een vork leg je er nog wat atjar ketimoen op.
  9. Serveer de burger bijvoorbeeld met wat kroepoek en een lekker Aziatische salade. Al zijn frietjes met de restjes satésaus er ook heerlijk bij.

Sla met taugé