Tot een jaar of vijf geleden woonde ik in Enschede en bij één van de lokale horecazaken stond iets bijzonders op het menu: een schnitzelburger. Het is precies wat je je er bij voorstelt: een schnitzel op een broodje. Sterker nog: een dubbele schnitzel op een broodje. Het smaakt heel anders dan een burger van rundvlees, maar is daardoor niet per se minder lekker.

Speciaal voor deze Vrijdag Burgerdag ben ik daarom aan de slag gegaan met het idee van een schnitzelburger. Gebaseerd op de klassieke zigeunerschnitzel, gaat er zigeunersaus op. En die gaan we zelf maken. Ook het paneren van de schnitzel gaan we zelf doen. Als je geen ervaren kok bent: laat je niet afschrikken. Elke burger kan dit, geloof me!

Schnitzelburger

Ingrediënten

  • 2 ongepaneerde varkensschnitzels
  • 1 ei
  • 4 eetlepels tarwebloem
  • een half kopje paneermeel
  • 2 Italiaanse bollen
  • 1 bosuitje
  • 1/2 rode paprika
  • 1/2 gele paprika
  • 2 champignons
  • 1 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 flinke eetlepels tomatenpuree
  • 1 eetlepel suiker
  • 2 eetlepels tomatenketchup
  • 1 theelepel sambal
  • 1 theelepel rode wijnazijn

Bereiding

  1. We beginnen met het snijwerk, gewoon om het kan. Snijd de paprika’s en rode ui zo fijn mogelijk. Snijd de champigons in dunne plakjes en halveer dus. Druk met een koksmes het teentje knoflook plat en snijd het fijn. Leg de groentes vervolgens even aan de kant.
  2. Controleer of de schnitzels mooi dun zijn, zo niet: doe ze tussen wat huishoudfolie en sla ze plat met een deegroller. Halveer de schnitzels zodat je straks vier halve schnitzels hebt die mooi op het broodje passen. Bestrooi ze met zout en peper.
  3. Pak 3 diepe borden. Doe in de eerste de bloem, in de tweede het ei en in derde paneermeel. Klop het ei los. Vervolgens haal je de halve schnitzels door de drie borden: eerste door de bloem, dan door het ei en dan door het paneermeel. Zorg dat beide kanten steeds door beide ingrediënten worden bedekt.
  4. Tijd voor het echte werk! Zet een grote koekenpan op hoog vuur en een steelpannetje op een kleine pit. Doe een beetje olie in de koekenpan en bak hierin zachtjes de helft van de ui en alle knoflook al roerend. Snijd ondertussen de broodjes door en grill de snijvlakken even in de koekenpan. Dat duurt maar 30 seconden. Draai het gas onder de grote koekenpan weer even uit.
  5. Voeg de helft van de paprika en alle champignons toe aan het sauspannetje en roer door. Zet een kleine koekenpan op laag vuur met wat olie en doe hier de rest van de ui en de paprika in. Die mag je heel zachtjes bakken.
  6. Veeg de grote koekenpan schoon, zet hem middelhoog vuur en doe wat boter in de pan. Doe de tomatenpuree in het steelpannetje en bak even mee, terwijl je de schnitzels in de koekenpan legt. Roer ook nog even in de kleine koekenpan. Een echte burger kan multitasken!
  7. Voeg de ketchup, sambal, suiker, azijn en een flinke scheut water toe aan het steelpannetje. Roer goed door en laat lekker pruttelen. Keer na drie tot vier minuten bakken de schnitzels om.
  8. Blijf de saus doorroeren en kijk of hij niet te dik is (zo ja: voeg extra water toe). Roer ook nog even in de koekenpan met de groente. Snijd ondertussen het bosuitje in ringetje.
  9. Als ook de andere kant van de schnitzel drie tot vier minuten heeft gebakken kunnen alle gaspitten uit.
  10. Tijd voor het betere bouwwerk: broodje, schnitzel, saus, schnitzel, saus, ui & paprika, bosui, broodje. Steek er een prikkertje door anders stort je burger gegarandeerd in tijdens het serveren.

Schnitzels bakken