Supersimpel en niet echt gezond, maar heel erg lekker: deze smokehouse burger. Je proeft de rooksmaak en de pepers bij iedere hap!

Voor deze burger heb je chipotle ketchup (of chipotle barbecuesaus nodig). Bij de meest supermarkten is zoiets wel te vinden. Zelfs Remia en Calvé maken de laatste jaren dit soort sauzen. Mijn tip: hoe Mexicaanser, hoe beter.

Smokehouse burger

Ingrediënten

  • 250 gram versgedraaid rundergehakt
  • 2 mooie burgerbroodjes
  • 4 dikke plakken gerookt (ontbijt)spek
  • 2 plakken rookkaas
  • 6 plakjes augurk
  • 3 eetlepels chipotle ketchup
  • 4 schijfjes jalapeño
  • 2 volle eetlepels mayonaise

Bereiding

  1. We beginnen met het maken van de jalapeñomayonaise. Hak de jalapeño in een keukenmachine of met een staafmixer. Voeg de mayonaise toe en zet nog even aan. Zet deze saus vervolgens apart.
  2. Maak met behulp van een kookring twee mooie burgers van het rundvlees. Strooi wat zout op beide kanten.
  3. Zet een koekenpan op hoog vuur en bak hierin het spek mooi bruin en krokant. Laat uitlekken op een stukje keukenpapier.
  4. Snijd de broodje open en gril de snijvlakken in het vet van het spek in een half minuutje bruin.
  5. Veeg de pan schoon en zet hem weer op hoog vuur. Bak de burgers 3 minuten en draai ze om. Leg vervolgens na een minuutje een plak rookkaas op iedere burger en zet er een metalen kom overeen of dek af met een deksel. Laat nog twee minuten bakken terwijl de kaas smelt.
  6. Smeer de mayonaise op de onderkant van het broodje en de ketchup op de bovenkant. Leg de burger op de mayonaise, daarop twee plakken spek en daarop drie plakjes augurk. Dek vervolgens af met de bovenkant.
  7. Kom tot de conclusie dat je vergeten bent de afzuigkap aan te zetten voor de ultieme smokehouse-beleving.