Bij de Burgerij, die onder meer op Amsterdam Centraal zit, hebben ze een heerlijk burger met bacon en barbecuesaus: de Smokey Bacon. Dankzij het kookboek van De Burgerij kun je hem ook thuis maken en hij smaakt gewoon echt zoals in het restaurant!

Voor deze burger heb je wel de huisgemaakte barbecuesaus nodig, die je hopelijk al in de koelkast hebt staan. Maar het is ook geen enkel probleem om de saus gewoon te maken voordat je de burger maakt.

Smokey Bacon Burger

Ingrediënten

  • 4 verse witte broodjes
  • 500 gram versegedraaid rundergehakt
  • 1 ei
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel tabasco
  • 1/2 theelepel cayennepeper
  • 1/2 eetlepel mosterd
  • 1 theelepel Worcestershire sauce
  • een beetje paneermeel
  • klontje boter
  • 4 dikke plakken ontbijtspek
  • 50 gram ijsbergsla
  • 1 tomaat
  • 2 grote augurken
  • 4 plakken cheddar
  • 8 eetlepels huisgemaakte barbecuesaus

Bereiding

  1. Pel de uien. Snijd 1,5e ui in ringen en leg apart. De halve ui die je over houdt snipper je fijn. Sla twee teentjes knoflook plat en snijd deze fijn.
  2. Doe het ei bij het gehakt in een ruime kom. Voeg vervolgens de uiensnippers, knoflook, tabasco, cayennepeper, mosterd, Worcestershire sauce en wat zout en peper toe. Meng door elkaar en voeg vervolgens wat paneermeel toe om de boel te binden. Maak er vervolgens met behulp van een kookring van 10 tot 12 centimeter vier mooie burgers van. Zet deze in de koelkast.
  3. Smelt de boter in een sauspannetje en stoof de uienringen hierin op laag vuur met de deksel op het pannetje. Een uurtje stoven zorgt voor het beste resultaat, maar vergeet niet regelmatig te roeren.
  4. Snijd ondertussen de tomaat en augurk in plakjes. En bak in een grote koekenpan het spek en leg apart.
  5. Snijd de broodjes open en gril de snijvlakken van de broodjes even kort in het vet van het spek. Vervolgens veeg je de pan schoon.
  6. Tijd voor het echte werk: het bakken van de burgers. Bak ze in de koekenpan op hoog vuur drie minuten. Draai ze daarna om en leg na een ruim een minuut de kaas er bovenop. Dek af met een grote metalen kom of deksel en laat de kaas smelten.
  7. Leg sla op de broodjes met daarop tomaat en augurk. Leg vervolgens op elk broodje een burger met kaas en daar bovenop het spek. Bak de gestoofde ui nog even heel snel in de pan van de burgers en leg hier weer bovenop. Schep vervolgens twee lepels barbecuesaus op de burgers en klaar is je Smokey Bacon.

Dit recept is origineel afkomstig uit het kookboek van De Burgerij.