Let’s get Spanish! Wie houdt er niet van tapas? Chorizoworstjes, tomatensalsa, aioli; ik ben er dol op. Dus ik dacht: die smaak moet je toch ook in een burger kunnen stoppen? Het restultaat is deze Spaanse chorizoburger. Niet met een paar plakjes chorizo erop, maar de burger zelf heeft die heerlijke chorizosmaak. En hierdoor is hij ook meteen geschikt voor mensen die geen varkensvlees eten.

Voor het maken van deze burger heb je chorizokruiden nodig. Deze koop je helaas niet gewoon in een potje in de supermarkt, maar er zijn wel (web)winkels die deze kruidenmix verkopen, bijvoorbeeld Natural Spices. Daarnaast kun je eventueel ook zelf kruiden mengen. Met paprikapoeder, oregano, komijn, knoflook, zout en wat suiker kom je als burger een heel eind!

Spaanse chorizoburger van kalkoen

Ingrediënten

  • 300 gram kalkoengehakt
  • 1 flinke eetlepel chorizokruiden
  • 2 grote witte broodjes
  • 2 flinke eetlepels aioli
  • 50 gram ijsbergsla
  • 1 kleine ui
  • 2 teentjes knoflook
  • halve rode peper
  • 200 gram tomatenblokjes uit blik
  • 1 theelepel balsamicoazijn
  • kneepje limoensap
  • 1 theelepel suiker

Bereiding

  1. We beginnen met het maken van een heerlijke tomatensalsasaus voor op de burger. Pel daarvoor de ui en twee teentjes knoflook en snijd de ui in een paar grove stukken. Doe de ui, de knoflook en de halve Spaanse peper in de keukenmachine en hak het fijn. Heb je geen keukenmachine, dan kun je ze ook in een kommetje doen en een staafmixer gebruiken voor het fijnhakken.
  2. Zet een steelpannetje op het vuur en doe er een beetje olie in. Doe het groentemengsel erin en bak het al roerend aan. Na ongeveer twee minuutje voeg je een scheut balsamicoazijn en een kneepje citroensap door. Bak die nog een minuutje al roerend verder aan. Voeg vervolgens de tomatenblokjes toe, roer het goed door elkaar en zet het vuur laag.
  3. Vanaf nu moet je regelmatig even roeren in het pannetje. Dat hoeft echt niet elke 30 seconden, maar om de paar minuten een keer met de lepel er doorheen is wel wenselijk.
  4. Doe het kalkoengehakt met de chorizokruiden in een kom en meng goed door elkaar. Verdeel het vlees vervolgens in tweeën, maak er ballen van en druk die plat tot burgers op een plank met een stuk plasticfolie. Gebruik echt plasticfolie om gevloek in de keuken te voorkomen. Het vlees plakt heel erg en door het folie krijg je de burgers straks makkelijker in de pan.
  5. Zet een koekenpan met dikke bodem op hoog vuur. Snijd terwijl de pan warm wordt de broodjes doormidden en grill ze even  in de pan met de snijvlakken naar beneden. Vergeet niet in de saus te roeren ondertussen hè! Geef toe: je was het vergeten…
  6. Veeg de kruimels uit de pan met een stukje keukenpapier en zet hem terug op het hoge vuur. Leg vervolgens de burgers in de pan en bak ze drie tot vier minuten per kant.
  7. Smeer de onderkant van ieder broodje in met een lepel aioli. Leg er vervolgens wat blaadjes ijsbergsla op om een mooie troon voor je burger te creëren. Leg die er vervolgens op. Daar bovenop schep je de salsasaus. Het is best veel, maar schroom niet om het gewoon allemaal te gebruiken. Leg tot slot de bovenkant van het broodje er op en klaar is je chorizoburger. Olé!