Een burger met spek en kaas is natuurlijk niets nieuws, tenzij het ín het vlees zit. Dan krijg je plots een heel andere smaakbeleving. De saus met harissa en soya maakt die beleving helemaal af. Het eten van deze burger kan nog wel eens een groter avontuur zijn dan het nieuwe seizoen van Stranger Things!

Spekkaasburger

Ingrediënten

  • 500 gram versgedraaid rundergehakt
  • dikke plak ontbijtspek van 100 gram
  • 100 gram oude kaas
  • 4 lekker burgerbroodjes
  • kwart komkommer
  • 50 gram fijngesneden ijsbergsla
  • 4 augurksticks
  • 1 ui
  • 4 volle eetlepels mayonaise
  • 2 theelepels harissa
  • scheutje zoutarme soyasaus

Bereiding

  1. Het geheim van deze burger is het vlees. Hiervoor snijd je het spek en de kaas in blokjes van een halve bij een halve centimeter. Je mag dit afmeten met je geodriehoek, die in de doos schoolspullen op zolder zit, maar je kunt het ook gewoon op het oog doen. Meng de blokjes door het vlees en maak er met behulp van een kookring vier mooie burgers van. Dek af en leg in de koelkast.
  2. De saus maken is extreem simpel. Meng de mayonaise, harissa en soyasaus door elkaar.
  3. Snijd de komkommer in plakjes en de ui in ringen. De ui moet je vervolgens even bakken in een koekenpan met wat boter en zout.
  4. Zet een heel grote koekenpan op hoog vuur. Snijd de broodjes open en gril de snijvlakken van de broodjes, zodat die mooi bruin en krokant zijn.
  5. Veeg de kruimels uit de pan (niet met je handen, tenzij je van blaren houdt) en zet de pan weer op het vuur. Bestrooi de burgers met een klein beetje zout aan beide kanten en bak ze 3 minuten per kant. Door de kaas kunnen ze een beetje aan de pan gaan plakken, dus doe voorzichtig! Het is niet erg als de kaas aan de buitenkant donkerbruin wordt.
  6. Bouw de burger: broodje, sla, komkommer, vlees, ui, saus, broodje, augurk. Ram er een prikker doorheen.