Het schijnt dat veel mensen een beetje bang worden van lange ingrediëntenlijsten in recepten. En een bereidingswijze met heel veel punten helpt vaak ook niet mee. Maar laat je desondanks alsjeblieft niet afschrikken door dit recept. Een groot deel bestaat uit het bij elkaar gooien van ingrediënten in een keukenmachine en door het vlees kneden van andere ingrediënten. Dat moet lukken toch?

Dit is een spicy burger, zoals je al kon lezen in de titel. Zowel in het vlees als in de saus gaan verse Spaanse peper en cayennepeper die zorgen voor een lekker scherpe smaak. Daar komen verse kruiden als peterselie en koriander bij voor nog meer smaak. En dan gaat er voor een nog rijkere smaak ook nog cheddar en spek op de burger!

In het recept wordt trouwens uitgegaan van gehakt dat je zelf draait met een gehaktmolen. De kans is groot dat je die niet hebt, maar je kunt ook prima gehakt van je slager gebruiken. En nog een gratis tip: maak spicy zoete-aardappelfrietjes als bijgerecht. Die passen qua smaak echt perfect bij deze burger.

Spicy burger met cheddar en spek

Ingrediënten

 • 500 gram sucadelappen of ongekruid rundergehakt
 • 4 hamburgerbroodjes of Italiaanse bollen
 • 4 vierkante plakjes cheddar
 • 8-12 plakjes ontbijtspek of bacon
 • handvol rucola
 • 1 ui
 • enkele blaadjes verse peterselie
 • 2 theelepels Worcestersaus
 • 1 verse rode spaanse peper
 • 2x een halve theelepel cayennepeper
 • 1 eetlepel mayonaise
 • 1 eetlepel zure room
 • half bosje verse koriander
 • een halve citroen
 • 4 bosuitjes

Bereiding

 1. We beginnen met maken van de saus. Dit kun je met een keukenmachine doen of, als je die niet hebt, met een staafmixer door alle ingrediënten in een schaal te doen. Snijd tweederde van de Spaanse peper af en doe die in de keukenmachine. Gooi de rest van de peper niet weg, die moet je straks in het vlees mengen. Snijdt de bosuitjes in stukken en doe die erbij.
 2. Voeg een halve theelepel cayennepeper, een eetlepel mayonaise, een eetlepel zure room en het halve bosje koriander toe.
 3. Knijp met de hand het sap uit de halve citroen erbij en voeg tot slot een beetje zout en peper toe. Hak alles fijn tot je een mooi sausje krijgt. Het sausje hoeft niet egaal glad te zijn, maar grote stukken zijn ook niet echt lekker. Zet de saus aan de kant.
 4. Snijd de sucadelappen in stukken en draai er met een gehaktmolen mooi burgervlees van. Als je gehakt hebt gekocht mag je deze stap uiteraard overslaan.
 5. Versnipper de ui (filmpje!) en doe die bij het vlees in de schaal. Hak de peterselie fijn en voeg die ook toe. Als laatste hak je het stukje van de Spaanse peper dat je over hebt zo fijn mogelijk en gooi je dit ook bij het vlees. Gratis tip: was vervolgens je handen even grondig en zit niet aan je gezicht!
 6. Nu hoef je alleen nog even een halve theelepel cayennepeper en twee theelepels Worcestersaus (spreek dat maar eens hardop uit!) toe te voegen. Eventueel nog wat zout en peper naar smaak.
 7. Meng alle ingrediënten goed door elkaar. Verdeel het vleesmengsel in vier gelijke delen, maak er ballen van en druk die plat tot je mooie burgers hebt. Als je de tijd hebt kun je de burger nu twee uur afgedekt in de koelkast laten rusten voor het beste resultaat, maar ik ben de eerste om toe te geven dat ik die stap stiekem oversla.
 8. Zet een grote koekenpan met een dikke bodem op laag vuur en bak hieronder de spek of het bacon. Hoe lang? Tot de plakjes mooi bruin en krokant zijn, wat op laag vuur een minuut of 10 kost.
 9. Veeg de pan goed schoon met een stuk keukenpapier en zet hem terug op het gas op hoog vuur. Snijd de broodjes open en grill alle de snijvlakken van alle helften even bruin in de hete pan.
 10. En weer mag je de pan schoonvegen met keukenpapier en zet hem vervolgens terug op het hoge vuur. Leg de burgers in de pan en draai ze na 3 minuten om. Na 6 minuten leg je de plakjes cheddar erop. Voor het beste resultaat dek je de pan nu even af met een deksel of door een metalen kom op zijn kop over de burgers te zetten. Waarom dit gedoe? Dan smelt de kaas mooi gelijkmatig. Dat duurt maximaal een minuutje.
 11. Pak de saus erbij en gebruik de helft ervan om beide helften van de broodjes in te smeren. Leg elke burger op de onderste helft van een broodje, met daar bovenop de spek, de rucola en de rest van de saus. De bovenste helft van het broodje erop en klaar is je burger!

Dit recept is oorspronkelijk afkomstig uit het burgerkookboek ‘Hamburgers de luxe‘.