Ik wilde deze burger eigenlijk de Hennie Huisman-burger noemen, maar ik ben toch maar gewoon voor supriseburger gegaan. Het is een variant op een cheeseburger waarbij de kaas niet op de burger zit, maar in de burger. En dat geeft weer een hele eigen, verrassende byte. Samen met de zoete gekarameliseerde ui, de zure augurk en de scherpe jalapeños is elke hap een verrassing!

Op deze burger gaat verder ook nog tomatenketchup. En de bedoeling is eigenlijk dat je die zelf maakt, want dat maakt deze burger extra verrassend! Het kost je wat extra tijd en moeite, maar je kunt er vervolgens een maand mee doen.

Supriseburger

Ingrediënten

 • 300 gram runderriblap
 • 2 goede witte (hamburger)broodjes
 • Dikke plak cheddar
 • 4 dikke plakken ontbijtspek
 • 1 rode ui
 • 1/2 eetlepel rode wijn azijn
 • 1/2 theelepel tijm
 • Paar schijfjes augurk
 • Paar plakjes ingemaakte jalapeñopeper
 • 2 flinke eetlepels ketchup

Bereiding

 1. We beginnen met het maken van het vlees. Hiervoor snijd je de runderriblap in stukjes en draai je er gehakt van. Meng vervolgens een klein beetje zout en peper door het vlees om het wat extra smaak te geven. Geen gehaktmolen of gewoon een beetje lui? Mager gehakt van de slager is een alternatief.
 2. Druk in een kookring van een centimeter of tien een kwart van het vlees tot een hele dunne burger. Hij moet wel “dicht zijn”. Leg vervolgens de helft van de cheddar in het midden en zorg dat er minstens anderhalve centimer tussen de ring en de kaas is. Pak nog een kwart van het vlees en druk dat hierop. Zorg ervoor dat de kaas volledig afgedekt is. Herhaal dit proces voor de tweede burger. Dek de burgers vervolgens af en zet in de koelkast.
 3. Zet een pan op hoog vuur en bak hierin het ontbijtspek mooi krokant en bruin. Dit kost een half minuutje tot een punt per kant. Leg het spek op een velletje keukenpapier als je het uit de pan haalt.
 4. Veeg de pan goed schoon met een stuk papier en zet hem weer op het gas. Snijd vervolgens de broodjes open en grill de snijvlakken even kort. Laat de pan op het vuur staan, nadat je de kruimels eruit hebt geveegd.
 5. Snijd de ui in reepjes, doe wat olie in de pan en bak de ui twee tot drie minuutjes op hoog vuur. Voeg de tijm en azijn toe en draai het vuur laag. De ui moet heel zachtjes nog tien minuten staan om te karameliseren. Vergeet niet regelmatig de boel even om te scheppen.
 6. Zet een andere koekenpan met een dikke bodem of een grill pan op hoog vuur. Als hij warm is leg je de burgers hierin en die bak je 3 tot 4 minuten per kant. Het kan zijn dat de kaas eruit gaat lopen. Shit happens, maar dat kan geen kwaad (het rookt alleen nogal).
 7. Bouw de burger met onderop de ui, daarop de burger, en bovenop de jalapeños, augurk en ketchup. Serveer en laat je verrassen door de smaken!

Zorg dat de kaas niet te dicht bij de randjes komt