Als het gaat om kipburgers heb je twee opties: je kunt er één maken van kipgehakt of van een stuk filet. Eerder maakte ik al een Kip Tandoori Burger van platgeslagen kipfilet. Deze was lekker snel doordat je hem maakt met tandoorisaus uit een pot. Deze burger met kipgehakt en een wat frissere saus is een compleet andere variant. De één is niet lekkerder dan de andere, je zou ze eigenlijk gewoon allebei moeten eten.
Een belangrijk puntje als het gaat om kipgehakt: het kipgehakt dat je in sommige supermarkten kunt kopen is al gekruid en ook nog eens voorzien van allemaal extra smaakstoffen. Dat kun je beter niet gebruiken voor deze burger. Het beste is om met een gehaktmolen of keukenmachine even zelf kipgehakt te maken van kipdijfilets (niet van gewone kipfilet, die is te mager!). Gehakt van de poelier is ook een optie.
Recept: Tandoori kipburger
Ingrediënten
- 300 gram ongekruid kipgehakt
- 2 harde broodjes
- 1/2 rode peper
- 3 eetlepels Turkse yoghurt
- 1 teentje knoflook
- 1/2 centimeter gember
- 1 eetlepel tandoorikruiden
- 1/2 kleine rode ui
- 4 takjes koriander
- 2 bosuitjes
- 50 gram taugé
Bereiding
- We beginnen met het maken van de saus! Hiervoor snijd je de knoflook en gember fijn en versnipper je de rode ui. Verwijder de zaadlijsten uit de rode peper en snijd deze vervolgens ook fijn.
- Doe al deze ingrediënten in een vijzel samen met de tandoorikruiden en vijzel tot je een mooi prutje hebt. Vervolgens schep je dat prutje door de yoghurt.
- Doe de helft van de saus bij het kipgehakt in een kom en voeg ook nog wat peper en zout toe naar smaak. Meng dit snel door elkaar en maak er met behulp van een kookring twee burgers van. Het beste doe je dit op twee velletjes bakpapier, want het vlees plakt heel erg en je wilt de burgers uiteindelijk makkelijk (en heel) in de pan krijgen natuurlijk.
- Haal de blaadjes van de koriander en snijd deze fijn. Snijd de bosuitjes in ringetjes. Leg vervolgen de taugé in een hittebestendige schaal en schenk hier een liter kokend water bij. Na 5 minuten mag de taugé uit het water. Meng de groentes met de saus tot een prutje. Die wordt de awesome topping voor deze burger.
- Zet een grote koekenpan met een dikke bodem op hoog vuur. Snijd de broodjes open en gril de snijvlakken in de pan. Vervolgens niet vergeten om de kruimels uit de pan te vegen.
- Bak in diezelfde pan de burgers vier minuten per kant. Ze moeten door-en-door gaar, want het is kip. Vervolgens gooi je de burger op het broodje en gooi je daar het prutje bovenop. Dat klinkt nu een beetje vies, maar het is echt superlekker!
Dit recept is van de Burgermeester en is in andere bewoordingen te vinden in hun boek ‘Burgermeester Kookboek‘
Laat een reactie achter