Het is weer vrijdag en dat mag gevierd worden! Daarom heb ik deze week het recept voor de TGIF Burger voor je. Met een pittige chilimayonaise én zelfgemaakte aardappelchips. Vier het weekend en geniet vanavond van deze burger.
TGIF Burger
Ingrediënten
- 250-300 gram versgedraaid rundergehakt
- 2 lekker burgerbroodjes
- 1 vastkokende aardappel
- 2 plakken (echte) cheddarkaas
- 1 rode ui
- 1 tomaat
- handvol ijsbergsla
- 3 eetlepels mayonaise
- 1 theelepel chilivlokken
- 3 eetlepels ketchup
Bereiding
- Er gaan een soort chips bovenop de burger en die gaan we zelf maken. Schil de aardappel en rasp deze met een grove rasp tot een soort hele grove rösti.
- Zet een frituurpan aan of een klein pannetje zonnebloemolie op het vuur. Verwarm tot 180 graden. Schep hier steeds een heel klein beetje aardappel in en frituur die ruim een minuut tot hij mooi goudbruin is. Zorg met een vork dat het niet gaat klonteren. Laat uitlekken in een vergiet en bestrooi met zout. Zet vervolgens even aan de kant.
- Tijd om wat saus te maken. Meng de chilivlokken door de mayonaise in een schaaltje en zet ook dit apart. De ketchup gebruiken we gewoon als ketchup, dus daar hoef je niets aan te doen. Dat scheelt weer!
- Snij de ui in reepjes en de tomaat in plakken. Ook die mag je apart zetten.
- Maak met een kookring twee mooie burgers van het rundvlees. Bestrooi deze aan de buitenkant met zout.
- Zet een koekenpan op hoog vuur. Snij de broodjes open en gril de snijvlakken in een half minuutje tot ze bruin zijn. Veeg vervolgens de kruimels uit de pan met een stukje keukenpapier.
- Doe een beetje boter in de pan en bak hierin de uien even aan. Veeg ze aan de kant van de pan leg vervolgens de burgers in de pan. Bak deze 3 minuten draaien en draai ze dan om. Leg vervolgens na een minuut de cheddar op de burgers en dek af met een metalen kom of deksel.
- Tijd om de burger op te bouwen: begin met de chili mayonaise, dan wat sla, de burger met kaas, tomaat, ui, aardappelchips en dan de ketchup.
Eén reactie
Lekkere burger, ik heb ipv chilivlokken de mayonaise pittig gemaakt met een klein beetje sambal gledek. Deze burger staat in mijn top 10! Groet, Haiko