Als het gaat om burgers die worden geïnspireerd door buitenlandse keukens, dan zijn Italiaanse burgers mijn favoriet. Niet voor niets deelde ik eerder al de Italiaanse burger, Pestoburger en Jamie’s Italian Burger met je. Aan dat lijstje voeg ik met liefde deze Toscaanse burger toe. Met twee soorten Italiaanse kaas, gegrilde courgette en een heerlijke basilicummayonaise!

Recept: Toscaanse burger

Ingrediënten

  • 1 grote of 2 kleine focaccia’s
  • 250 gram versgedraaid rundergehakt
  • 1 kleine ui
  • enkel druppels tabasco
  • 1/2 theelepelworcestersaus
  • 1 eetlepel broodkruimels of paneermeel
  • 1/4 courgette
  • handvol rucola
  • 2 kleine tomaten
  • 1 bosuitje
  • 1 theelepel Italiaanse kruiden
  • 1/2 bolletje mozzarella
  • 30 gram parmezaanse kaas
  • 2 volle eetlepels mayonaise
  • scheurtje olijfolie
  • 5-10 blaadjes basilicum

Bereiding

  1. We beginnen met maken van een supersimpele maar heerlijke basilicummayonaise. Scheur de blaadjes basilicum fijn. Doe in een schaaltje met een scheutje olijfolie en roer door elkaar. Laat dit 5 minuten staan en roer er dan de mayonaise doorheen. Zet apart.
  2. Tijd voor het nodige snijwerk. Versnipper de ui, snijd de courgette in plakjes, de bosui in ringetje en de tomaten in blokjes. De mozzarella mag ook in plakken gesneden worden en van de parmezaanse kaas moet je snippers schaven. Dit gaat perfect met een dunschiller (protip!)
  3. Zet een koekenpan op laag vuur, en bak in een scheutje olijfolie de tomaten en bosui. Voeg de Italiaanse kruiden en een beetje zout en peper toe. Dit mag ruim een kwartier pruttelen op laag vuur.
  4. Meng in een metalen komen het gehakt met de ui, broodkruimels, worcestersaus en tabasco. Voeg ook nog een beetje zout en peper toe. Vervolgens maak je hier twee burgers van met behulp van een kookring.
  5. Zet een grillpan op het vuur. Snijd de focaccia in tweeën en vervolgens open. Gril de snijvlakken even kort.
    Veeg de kruimels uit de grillpan en gril hierin de courgette. Vergeet niet om te draaien na een paar minuten.
  6. Zet ondertussen een grote koekenpan op hoog vuur. Hierin bak je de burgers 3 minuten per kant. Op het einde leeg je de mozzarella op de burgers en dek je ze af met een metalen kom of deksel om de kaas in een minuutje te laten smelten.
  7. Bouw de burger door op de onderste helft van focaccia de basilicummayonaise te smeren en de gebakken tomaten op de bovenste helft. Leg op de mayonaise de rucola, de gegrilde courgette, de parmezaanse kaas en daarop de burger. Eet smakelijk!