Dit weekend wordt het mooi weer, dus tijd om uitgebreid te barbecuen morgen of overmorgen. En dus voor vanavond een lekker simpele burger, zodat je je echt kookkunsten kunt bewaren voor later dit weekend. Simpel, betekent overigens niet dat deze burger niet lekker is. Het is een heerlijke zoete burger omdat hij vol zit met ui. De unieke smaak van gebakken uitjes zit verwerkt in de saus, de frisse smaak van lenteuitjes in het vlees en zoet-gebakken normale ui als topping. Als dat geen feest wordt, weet ik het ook niet meer.

Uienburger

Ingrediënten

  • 250 gram versgedraaid rundergehakt
  • 2 lekkere burgerbroodjes
  • 1 bosuitje
  • 1 ui
  • 2 plakken (echt) cheddar
  • handjevol (ijsberg)sla
  • 2 eetlepels ketchup
  • 3 eetlepels mayonaise
  • 1 eetlepel gebakken uitjes

Bereiding

  1. Het geheim van deze burger is de saus en die is simpeler dan welke saus ook. Het enige dat je hoeft te doen is de gebakken uitjes door de mayonaise te roeren en te laten staan terwijl je de rest van het recept bereidt.
  2. Snijd het bosuitje fijn in dunne ringetjes. Meng dit door het gehakt en maak er met behulp van een kookring van ruim 10 centimeter twee mooie burgers in. Bestrooi de buitenkant met zout.
  3. Snijd de ui in ringen. Zet een koekenpan op middelhoog vuur en bak hierin de ui. Regelmatig roeren en zorgen dat ze niet te donker worden.
  4. Ondertussen zet je een grote koekenpan op hoog vuur om hierin de snijvlakken van de broodjes te grillen. Uiteraard moet je die dan wel eerst opensnijden.
  5. Veeg de kruimels uit de pan en zet hem weer op het vuur. Bak hierin de burgers drie minuten per kant. Leg vervolgens de cheddar erop en dek af met een metalen kom of deksels om de kaas mooi te laten smelten.
  6. Bouw de burger door op het onderste broodje mayonaise te smeren. Daarop gaat een mooi bedje sla en daar op de burger. Ui erop en een beetje ketchup om het af te maken.