Ik was al een tijdje aan het nadenken over de ultieme burger, maar dan wel weer met allemaal vrij normale burgertoppings. Dus niet een burger met hele rare dingen erop, maar gewoon een fucking goede burger met het beste van alle toppings die je je kunt bedenken.

Dit recept is het resultaat. Kruidig rundvlees, jalapeno voor wat pit, augurk voor een zuurtje, oude kaas voor een eigen touch en natuurlijk bacon. En uiteraard sla, tomaat, ui en een heerlijk broodje om het af te maken. Ik heb hem voorgschoteld aan een paar kritische gasten en die waren enthousiast. Dus ik zou hem vanavond gewoon maken, niets wat je tegenhoudt toch?

Ultimate burger

Ingrediënten

  • 600 gram versgedraaid rundergehakt
  • 4 mooie witte broodjes
  • 8 plakken ontbijtspek (niet te dun)
  • 100 gram oude kaas
  • 50 gram romainesla
  • 1 tomaat
  • 1 ui
  • 12 plakjes augurk
  • 8 plakjes jalapeñopeper
  • 4 eetlepels mayonaise
  • 4 eetlepels ketchup
  • 1 theelepel worcestersaus
  • enkele druppels tabasco
  • 1 theelepel tijmblaadjes
  • 1 theelepel peterselieblad

Bereiding

  1. Laten we weer eens een keer beginnen met het maken van de saus: meng de mayonaise, ketchup, worcestersaus en tabasco door elkaar in een schaaltje en zet apart.
  2. Snijd de tomaat in plakjes, de ui in reepjes en de oude kaas in snippers.
  3. Bak in een pan de ontbijtspek mooi krokant en laat uitlekken op een stukje keukenpapier.
  4. Meng de tijm en peterselie door het rundvlees, samen met wat zout en peper. Maak er vervolgens met behulp van een kookring twee mooie burgers van.
  5. Snijd de broodjes open en gril de snijvlakken even kort in een grote koekenpan.
  6. Bak in de pan van het spek de ui.
  7. Veeg de koekenpan schoon en zet hem weer terug op het hoge vuur. Bak hierin de burger drie minuten per kant.
  8. Tot slot moet de burger natuurlijk op elkaar gestapeld worden. Begin daarvoor met de sla en de tomaat. Daar leg je het vlees op. Dan volgen spek, ui, jalepenos, augurk, kaassnippers, saus. En vergeet niet de bovenkant van het broodje daar weer bovenop te leggen.